Ύδρα: Εντοπίστηκε ύστερα από 79 χρόνια το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Σπερχειός» (vid)

Ύδρα: Εντοπίστηκε ύστερα από 79 χρόνια το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Σπερχειός» (vid)

Μάιος 02, 2024 - 12:34
1 σχόλια

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Υδρας. Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε  Μεγάλη Τετάρτη, 2 Μαΐου του 1945 και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων.  Το ναρκαλιευτικό – λόγω έλλειψης επιβατηγών πλοίων - χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταφέροντας ναυτικό και στρατιωτικό προσωπικό καθώς και ιδιώτες που μετέβαιναν στις ιδιαίτερες πατρίδες για να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους. Απέπλευσε  από τον Πειραιά  με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου Σύρο, Σάμο, Χίο & Λέσβο έχοντας μόλις βγει από δεξαμενισμό. H κατάσταση  επιβίβασης του Λιμεναρχείου Πειραιά περιελάμβανε 75 επιβάτες με όριο τους 40, αλλά με βεβαιότητα είχαν επιτρέψει την επιβίβαση πολλών περισσοτέρων, σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ παράλληλα στο πρυμναίο κατάστρωμα είχε στοιβαχθεί μεγάλος αριθμός αποσκευών, ακόμη και οικοσκευών παρουσιάζοντας μόνιμη αριστερή κλίση στο σκάφος. Mετά από τρίωρο ταξίδι, άρχισε να βρέχει και οι επιβάτες που δεν ήταν σε στεγασμένους χώρους άρχισαν να μετακινούνται αριστερά, παρά τις συστάσεις του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη γέφυρα και όταν αντιλήφθηκε ότι ο πηδαλιούχος είχε πάρει επικίνδυνη ρότα φέρνοντας το πλοίο κοντά σε ένα θαλάσσιο ναρκοπέδιο,  προσπαθώντας να αποφύγει τον θανάσιμο κίνδυνο έστριψε το πηδάλιο προς τα δεξιά. Το ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ απώλεσε τις συνθήκες ευστάθειάς του, πήρε αριστερή κλίση και ανατράπηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά η θάλασσα σκέπασε το αναποδογυρισμένο πλοίο το οποίο βυθίστηκε με την πλώρη.  Από τους 136 επιβαίνοντες του ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ επέζησαν μόνο 38. Ανάμεσα στα 98 θύματα υπήρχαν και αρκετά μικρά παιδιά ... Εβδομήντα εννέα χρόνια μετά έρχονται στο φως εικόνες του τραγικού ναυαγίου από τον Κ.Θωκταρίδη και την ομάδα του.

Planet Blue History

Ειδήσεις: 
Video: 

Σπερχειός: Εντοπισμός του τραγικού ναυαγίου μετά από 79 χρόνια


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.