Καρύταινα - 2ο Συμπόσιο στη μνήμη του Νικόλαου Δημητρακόπουλου

Καρύταινα - 2ο Συμπόσιο στη μνήμη του Νικόλαου Δημητρακόπουλου

Ιούνιος 17, 2009 - 13:22

Μετά την επιτυχία του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου στην Μνήμη του Νικόλαου Δημητρακόπουλου που έλαβε χώρα την 7η Ιουνίου 2008 στην Καρύταινα Γορτυνίας, γενέτειρα του Νικόλαου Δημητρακόπουλου, αποφασίστηκε το 2ο Συμπόσιο στην Μνήμη του με θέμα «Η Διάκριση εξουσιών σήμερα και η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Κατ’ εξοχήν στις ημέρες μας, όπου φαινόμενα εκτεκταμένης διαφθοράς σε πολλά επίπεδα και ποικίλων δυσλειτουργιών του πολιτικού συστήματος διογκούνται και επεκτείνονται, είναι εξαιρετικά σημαντικό να οργανώνονται επιστημονικές εκδηλώσεις με επίκαιρα και ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα (απο τον χώρο της Νομικής Επιστήμης και ευρύτερα των Κοινωνικών Επιστημών) στην Μνήμη του μεγάλου Νομικού και Αναμορφωτή της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που πέραν της οποιασδήποτε άλλης μεγάλης προσφοράς του αποτελούσε σύμβολο κατά της διαφθοράς και των πολιτικών ή και εξωθεσμικών πιέσεων σε βάρος της δικαιοσύνης.
Η θεσμοποίηση αυτών των Επιστημονικών Συμποσίων αποφασίσθηκε μετά την μεγάλη και επιτυχή εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή τον Μάρτιο του 2007 και που ήταν αφιερωμένη στο Νομοθετικό Έργο του επιφανούς Αρκάδα Νομικού και Πολιτικού (ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, Βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος, ο νύν Υπουργός, Βουλευτής και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνων Προκόπης Παυλόπουλος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης και πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕ Φίλιππος Νικολόπουλος). Τότε, προτάθηκε απο τους καθηγητές Β. Καρύδη και Φ. Νικολόπουλο, η οργάνωση αυτών των συμποσίων στην γενέτειρα του Ν.Δ., την Καρύταινα Γορτυνίας. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή απο τον Δήμο Γόρτυνος, την Εταιρία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, που είχε οργανώσει την εκδήλωση, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Τριπόλεως και απο άλλους Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς.
Το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο είχε ως θέμα «Το Φαινόμενο της Διαφθοράς στο Δημόσιο Βίο και η Θεσμική του Αντιμετώπιση», θέμα επίκαιρο που μας απασχολεί όλους, νομικούς και μή, είτε βρισκόμαστε εντός του κρατικού μηχανισμού είτε εκτός. Περιελάμβανε επιστημονικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις απο Πανεπιστημιακούς, απο τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων και το Συνήγορο του Πολίτη, που ανέδειξαν πολλές απο τις πτυχές (ορισμένες φορές «κρυφές») του φαινομένου και τις μεγάλες δυσκολίες που ανακύπτουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του απο πλευράς θεσμών. Έγινε μάλιστα και ειδική αναφορά στα κύρια μέτρα που έλαβε ο Ν.Δ. όταν ανέλαβε Υπουργός Δικαιοσύνης για την «ανόρθωση, όπως έλεγε, της Δικαιοσύνης».
Το φετινό θέμα του Συμποσίου, έχει και αυτό μεγάλη σπουδαιότητα για την τρέχουσα κατάσταση του πολιτικού συστήματος της χώρας και ιδιαίτερα των θεσμών της δικαιοσύνης. Πώς ουσιαστικοποιείται επί των ημερών μας η βασική αρχή του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, δηλαδή η Διάκριση των Εξουσιών; Μήπως, λόγω νέων δεδομένων στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, συνεχίζει να υπάρχει μόνον «τύποις», ενώ ουσιαστικά η εκτελεστική εξουσία έχει πάρει το προβάδισμα και όχι λίγες φορές επηρεάζει ανεπίτρεπτα τις άλλες δύο, πέραν και πάνω απο τις συνταγματικές επιταγές; Ή οι θεσμοί αντέχουν ακόμη και το πνεύμα του απροκατάληπτου αμοιβαίου ελέγχου των επιμέρους εξουσιών πράγματι υφίσταται επ΄αγαθώ του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Τα τελευταία αυτά ερωτήματα έχουν τεράστια σημασία για τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης, του οποίου η ανεξαρτησία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχούς λειτουργίας του. Και είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πιεζόμενου απο ποικίλα συμφέροντα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, και αρκετές κρατικές ανεπάρκειες πολίτη.
Για την επιτυχία του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου έχει ζητηθεί η συνεργασία ή η συμμετοχή των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των Νομικών Τμημάτων των Νομικών Σχολών της χώρας, όπως και άλλων Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, ενώ συνδιοργανωτικοί φορείς είναι πάντα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Τριπόλεως και ο Δήμος Γόρτυνος.

Για την οργανωτική επιτροπή:

Βασίλης Καρύδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Δικηγόρος
Φίλιππος Νικολόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης
(Πανεπιστημιούπολης Αθηνών) - Δικηγόρος
Γιάννης Πανούσης
Καθηγητής Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Δικηγόρος

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις