Η κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων της Τρίπολης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου (pics,vid)

Η κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων της Τρίπολης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου (pics,vid)

Μάιος 03, 2024 - 22:28
13 σχόλια

Μετά από μία παύση μερικών ετών, φέτος την Μεγάλη Παρασκευή σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι πιστοί έδωσαν ένα δυναμικό «παρών» στη Περιφορά των Επιταφίων στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Η συγκέντρωση των επιταφίων στην πλατεία είναι ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλες τις ενορίες της Τρίπολη και φυσικά επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ αναπαράγεται στα κεντρικά δελτία πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών καναλιών.

Λόγοι όπως τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και η εκτέλεση έργων στην κεντρική πλατεία είχαν καταστήσει απαγορευτική τη συγκέντρωση των Επιταφίων στην πλατεία Αγίου Βασιλείου τα έτη 2020 - 2023.

Η Τρίπολη το 2024 είχε τη χαρά να βιώσει την ημέρα κορύφωσης των Θείου Δράματος και την Ακολουθία των Παθών μέσω μιας μεγαλοπρεπούς ακολουθίας στην οποία συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, άγημα του στρατού και οι πρόσκοποι.

Η περιφορά ξεκίνησε με τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου και ακολούθησαν οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της Ευαγγελίστριας. και του Αγίου Δημητρίου.

Οι πιστοί, μικροί και μεγάλοι, παρακολούθησαν την περιφορά των επιταφίων κρατώντας κεριά στα χέρια και με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα....

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ...» ακούστηκε από τους ψάλτες και τις χορωδίες που συνόδευαν τους επιταφίους, ενώ ο τοποτηρητής της Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ.κ. Ευστάθιος τέλεσε το καθιερωμένο τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο facebook

Video: 

ArcadiaPortal.gr H περιφορά των Επιταφίων της Τρίπολης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου


13 Σχόλια

Έχω μια απορία. Εκείνος ο Χρήστος, μόνο στις εκλογές πηγαίνει στην εκκλησία;;

Συγκινητική η σεμνή Ευαγγελίστρια που περίμενε υπομονετικά πίσω από τον Αγιοβασίλη να τελειώσει το ατελείωτο κήρυγμα ο Σπάρτης. Το ίδιο ισχύει και για τον Αγιοδημήτρη όπου περισσότερο από όλα με συγκίνησε το κοριτσάκι με το θυμιατό. Ωραία η δημοτική μπάντα που ήταν δεμένη και υποβλητική, ξέψυχος ο Ορφέας στον Αγιοδημήτρη, απούσα η Χορωδία Τρίπολης, απούσα και η στρατιωτική μουσική. Η επιστροφή στην κεντρική πλατεία πήγε καλά. Παρά το κρύο, την απουσία των άλλων ενοριών και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό-συντονισμό, έγινε προσπάθεια να περισωθεί το έθιμο της συνάντησης των επιταφίων. Καλή Ανάσταση!

Μια ερώτηση. Αν δεν με απατά η μνήμη μου η πόλη μας έχει δύο χορωδίες. Τη μία (Ορφέας) την είδαμε και την ακούσαμε, έστω και ξεψυχισμένα. Η έτερη (χορωδία Τρίπολης) πού ήταν κρυμμένη; Ή μήπως είναι του γούστου της μόνο πομπώδη, μεγαλόστομα και ψωνίστικα δελτία τύπου και 11ήμερες άνευρες εκδηλώσεις για να έχουμε να λέμε ότι ταράξαμε τα νερά της... παγκόσμιας χορωδιακής πολυφωνικής μουσικής;

Είναι ντροπή κύριοι υπεύθυνοι του Αγιου Βασίλη να κάνετε δύο ενορίες να περιμένουν,η μια στη μέση της πλατείας η άλλη στην Ουάσιγκτον μέχρι να τελειώσει τον λόγο του ο παπάς σας ,με ως αποτέλεσμα να περάσει η ενορία του Αγίου Δημητρίου σε άδεια πλατεία.Ντροπή και μόνο ντροπή. Του χρόνου με το καλό να κάνετε μόνη σας περιφορά γύρω από την πλατεία και οι υπόλοιπες ενορίες γύρω από τις γειτονιές τους καλύτερα θα είναι.

23.19 Ρε κακομοίρη δεν κοιτάς καλύτερα την καμπούρα σου και άσε τι κάνουν οι υπόλοιποι. Ούτε χρονιάρες μέρες δεν κόβετε μερικοί δύστροποι. Η κακία είναι στο αίμα σας. Τι είσαστε εσείς ρε παιδί μου

Με όλα αυτά τα μόνο στραβά που βλέπεις γύρω σου αμφιβάλλω αν θα δεις την Ανάσταση και το Φως της, αλλά πες μας, ποιος σε διόρισε κριτή των Επιταφίων, του κηρύγματος, της μπάντας και όλων που σχολιάζεις ξεδιάντροπα απερίσκεπτα και εκτός κλίματος της Μεγάλης Εβδομάδος. Αν και τη σεμνότητα της Ευαγγελίστριας την ξεχώρισες, απ αυτή δε διδάχθηκες τίποτα και έτσι η αυριανή σου λαμπρή μάλλον θα σου βγει συννεφιασμένη.

@00:37 Από τη στιγμή που ήταν παρούσα η φιλαρμονική του δήμου, θεωρώ ότι η παρουσία της στρατιωτικής μπάντας θα ήταν περιττή. Όσο για τη χορωδία Τρίπολης, όντως εξαφανισμένη. Μάλλον θα έδρεπε ακόμα τις δάφνες από το φοβερό και τρομερό 11ήμερο χορωδιών που κατά τους υπεύθυνους της χορωδίας έκανε και παραμιλάει όλη η Ευρώπη. Ακόμα πάντως δεν μπορώ να καταλάβω όπως και πάρα πολλοί άλλοι φαντάζομαι, με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων επιταφίων, ποιός πήρε την απόφαση και αν υπήρξε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες ενορίες να περάσουν οι τρεις επιτάφιοι που πέρασαν

19:23 Σε ποιον απευθύνεσαι; Το σχόλιο που μιλάει για την σεμνή Ευαγγελίστρια δεν σχολιάζει ξεδιάντροπα αλλά περιγράφει με ακρίβεια ό,τι συνέβη τη Μ. Παρασκευή και μάλλον επαινεί παρά κατακρίνει. Και βγαίνεις εσύ και χύνεις χολή, μίσος και κόμπλεξ. Χριστός Ανέστη και χρόνια σου πολλά!

Η πιο φτωχή Μ. Παρασκευή και περιφορά επιταφίων των τελευταίων 60 χρόνων ..... Ας μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος το γιατί ! Οσο για το ''δυναμικό παρών'' των συμπολιτών, φαίνεται πως μόνο σεις το είδατε !

09:29 Ο "παπάς" στον οποίο υποτιμητικά αναφέρεσαι ηλίθιο κατασκεύασμα είναι Μητροπολίτης και δεν είναι του Αγίου Βασιλείου αλλά ολόκληρης της Μητρόπολης αντικαθιστώντας τον Αλέξανδρο. Είναι άλλο να λες ότι αγανάκτησε και κουράστηκε ο κόσμος περιμένοντας να τελειώσει η ομλία του Ευστάθιου που ομολογουμένως δεν είχε τελειωμό και άλλο να λες "ο παπάς σας". Και στο κάτω-κάτω και οι αντίστοιχες ομιλίες του Αλέξανδρου στην περιφορά των επιταφίων δεν ήταν και μικρές. Εκτός κι αν ήταν και αυτός ο αποκλειστικός "παπάς" του αγίου Βασιλείου. Βλάκα χρονιάρες μέρες

Ποιά κατανυκτική ατμόσφαιρα και βλακείες ένα μπάχαλο έγινε τόσο από την εκκλησία όσο και από τον δήμο που ήθελαν ντε και καλά να γίνει περιφορά σε μια πλατεία μπάχαλο για να ικανοποιήσουν τα εγώ του δημάρχου που θέλει να πιστέψει ο κόσμος ότι η πλατεία είναι έτοιμη

Όπως φαίνεται από τα σχόλια και τις αντιδράσεις των θιγόμενων, στην Μητρόπολη μάλλον έχουν χάσει εκτός από την ψυχραιμία τους και κάθε ίχνος σεβασμού των Ημερών. Πάει περίπατο η Αγάπη. Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί εκτοξεύονται προς κάθε συνάνθρωπο που δεν λιβανίζει την ματαιοδοξία τους. Δεν πειράζει, ας είναι καλά και ας ελπίσουμε στη Θεία Φώτιση. Χριστός Ανέστη αδελφοί του Αγίου Βασιλείου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.