Ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου παραδοσιακών οικισμών στην Αρκαδία (vid)

Ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου παραδοσιακών οικισμών στην Αρκαδία (vid)

Μάρτιος 24, 2016 - 07:23
0 σχόλια

Η Αρκαδία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Πέρα από αυτό, τα περισσότερα χωριά της που αποτελούν και τουριστικό πόλο έλξης, έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες: Δημητσάνα, Καρύταινα, Λεωνίδιο, Καστάνιτσα, Λαγκάδια, Δολιανά, Άγιος Πέτρος και τόσα άλλα.

Έτσι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργάνωσαν την Τετάρτη 23 Μαρτίου Ημερίδα - Διαβούλευση με θέμα: «Μορφολογικοί Κανόνες Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο - Αίθουσα Π. Αλεξοπούλου στην Τρίπολη.

Ο  κ. Σταματάκος, εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιλώντας στους δημοσιογράφους έθεσε το πλαίσιο της ημερίδας, που αφορά στους κανόνες δόμησης για παραδοσιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και τόνισε ότι οι μελέτες που έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του 2011, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι αποτελούν δύναμη πολιτιστική και οικονομική για την ανάπτυξη του τόπου.

Σε ερώτηση του Arcadia Portal ως προς το αν η Πολιτεία στηρίζει τον πολίτη που διαθέτει ένα διατηρητέο κτίριο ώστε να το αναδείξει, ο κ. Σταματάκος απάντησε ότι τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ενέργειες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν προγράμματα μέσω τραπεζών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ κυρία Χάρις Τσιώλη αναφέρθηκε στις ίδιες τις μελέτες, οι οποίες είναι τεκμηριωμένες, και αναφέρθηκε στην ουσία των κανόνων δόμησης, με βάση το πολυποίκιλο τοπίο μας και τον οικιστικό μας πλούτο:

«Πρέπει να αναδείξουμε τον πλούτο και την αισθητική του πλούτου και να διαφυλάξουμε την αισθητική μας κληρονομιά»

Ακόμη, η κυρία Τσιώλη εξήγησε ότι πρέπει οι νέοι κανόνες δόμησης να ακολουθούν την επιστήμη του μηχανικού, ενώ διευκρίνισε ότι η προθεσμία ορίζεται για τα τέλη Απριλίου.

Η πρώτη φάση των μελετών περιλαμβάνει την οριοθέτηση των οικισμών και των ζωνών προστασίας, την αναγνώριση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και τη φωτογραφική τεκμηρίωση θετικών και αρνητικών παραδειγμάτων, και κυρίως την αποτίμηση του πλαισίου που διέπει τη δόμηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Kανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής σε μικρούς οικισμούς της Αρκαδίας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.