Ανεμογεννήτριες: Κατάφωρη αδικία για τους κατοίκους του χωριού Πάπαρη - Κάλεσμα για αποχή στις εκλογές (vid)

Ανεμογεννήτριες: Κατάφωρη αδικία για τους κατοίκους του χωριού Πάπαρη - Κάλεσμα για αποχή στις εκλογές (vid)

Μάρτιος 14, 2023 - 12:20
3 σχόλια

Πολιτιστικός Σύλλογος Πάπαρη: Οι ανεμογεννήτριες ανήκουν στο χωριό Πάπαρη

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι κάτοικοι του χωριού Πάπαρη Δήμου Τρίπολης, οι οποίοι διεκδικούν τα αποδιδόμενα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχουν εγκατασταθεί στο χωριό τους. Περίπου 800.000 ευρώ έχουν χάσει μέχρι σήμερα από τις ΑΠΕ αφού το λάθος σε έναν χάρτη με τα όρια του χωριού τους, έχει στερήσει πολλά σημαντικά έργα από το χωριό, αλλά και έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματός τους.

Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να νιώθουν αδικημένοι από την Πολιτεία, η οποία τόσα χρόνια δεν δίνει λύση στο θέμα των ορίων, το οποίο όπως δηλώνουν είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Αξίζει αν σημειωθεί  ότι η έκπτωση από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες είναι τα εξής:

Σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα. Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει είναι μεγάλος και μετρά πάνω από μία δεκαετία, αφού εδώ και χρόνια διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή να αποδοθούν τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες στην κοινότητα, για έργα, αλλά και να δοθεί η έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές.

Έχουν απευθυνθεί με  επιστολές τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους βουλευτές του νομού για το θέμα, αλλά κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί έμπρακτα για να δοθεί τέλος σε αυτή την υπόθεση και να ευοδωθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Σε συνέντευξή του ο Σαρ. Μ. Τασιόπουλος αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάπαρη «Ορεσθάσιον» και υπεύθυνος Επικοινωνίας μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal για το θέμα.

«Το αιολικό πάρκο Τσεμπερούς λειτουργούσε από το 2012 και οι εκπρόσωποι του αιολικού πάρκου δεσμεύτηκαν να φτιάξουν 3 έργα. Τα δύο από αυτά, έχουν υλοποιηθεί και αφορούσαν την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην Παναγιά Τσεμπερούς, και την κατασκευή μαντρών. Το τρίτο που αφορούσε την κατασκευή υδατοδεξαμενής ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί».

«Όλοι πιστεύουμε ότι οι οκτώ ανεμογεννήτριες ανήκουν στο χωριό Πάπαρη, γιατί παλιά όλο το βουνό το ενοικίαζε η κοινότητα Πάπαρη στους κτηνοτρόφους. Όταν όμως έφτασε η στιγμή να αποδοθούν τα χρήματα των ΑΠΕ, διαπιστώσαμε ότι όλα τα χρήματα πήγαιναν στην κοινότητα Αγριακόνας και στην κοινότητα Αναβρυτού»

Το όλο λάθος, που θέλουμε να διορθωθεί, είναι να διορθωθεί ο ψευδεπίγραφος χάρτης της ΕΛΣΤΑΤ στον οποίο για τις ανάγκες της απογραφής του 1990 έγινε με μια defacto απόφαση του τότε περιφερειάρχη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ απάντησε ότι τα παραπάνω όρια των ΟΤΑ είναι καθαρά απογραφικά, έχουν συνταχθεί για τις ανάγκες της ΕΛΣΤΑΤ και δεν διατίθενται ως αποδεικτικά διοικητικών ορίων ΟΤΑ».

Έφτιαξαν ένα χάρτη που δεν έχει καμία σχέση με τα όρια που υπάρχουν και έχουν την υπογραφή των δικαστηρίων

«Ζητάμε από την Πολιτεία, από τον δήμο, την περιφέρεια, είτε τα υπουργεία είτε την ΕΛΣΤΑΤ να στείλουν τεχνικούς να δουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να αποτυπώσουν την απογραφή, έτσι θα λυθεί το πρόβλημα και το τέλος ΑΠΕ θα αποδοθεί με δίκαιο τρόπο».

Δεν μπορούμε να πληρώνουμε χρήματα στα δικαστήρια

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο σύλλογος θα προτείνει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να μην προσέλθουν στις κάλπες, στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, οι κάτοικοι του χωριού.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πάπαρη: Οι ανεμογεννήτριες ανήκουν στο χωριό Πάπαρη by Arcadiaportal.gr on Scribd

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ανεμογεννήτριες: Κατάφωρη αδικία για τους κατοίκους του χωριού Πάπαρη


3 Σχόλια

Μα οι ανεμογεννήτριες δεν είναι κακό πράγμα? Έχω την εντύπωση όμως το ίδιο θα συμβαίνει και σε άλλα χωριά θα υπάρχει πάντα μια δυσαρέσκεια όταν πρόκειται για λεφτά και αυτοί που φωνάζουν περισσότερο είναι αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο εναντίον των ανεμογεννητριών

Κύριε Τασιόπουλε. Σάς ενημερώνω οτι τά χρήματα κατανεμήθηκαν οχι μέ τούς χάρτες της ΕΛΣΤΑΤ αλλά μέ τίς δικαστικές αποφάσεις τού 1914,1915 καί τού Συμβουλίου Επικρατείας τό 1936.Παρόλα αυτά μέ παρεμβάσεις καί ενστασεις των Παπαραίων εκδικάσθηκαν δύο φορές στό ΥΠΕΚΑ ,από Μηαχανικούς τού ΥΠΕΚΑ καί κατέληξαν οτι η κατανομή ειναι σωστή. Η κοινότητα Πάπαρη παρουσιάστηκε μέ τρείς διαφορετικές προτάσεις καθε φορά καί αλλο σχέδιο.Εχει καταναλώσει η Κοινότητα Πάπαρη πιέζοντας τόν Δήμο Τρίπολης 15000 ευρώ σέ δικηγόρους ενάντια στήν Κοινότητα Αγριακονας γιατί τό Αναβρυτό τά εχει καταναλώσει τά χρήματα.

Ποια αποχή ;Όλοι στις κάλπες για μαύρισμα στην συμμορία που ισοπεδώνει τις κορυφές για να κονομήσουν τα φιλαράκια τους και οι ίδιοι .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.