Διαμαντόπουλος: Ενημέρωση για τον κοροναϊό- «Θα τον συναντήσουμε πιο έντονα του χρόνου» (vid)

Διαμαντόπουλος: Ενημέρωση για τον κοροναϊό- «Θα τον συναντήσουμε πιο έντονα του χρόνου» (vid)

Φεβρουάριος 21, 2020 - 09:24
4 σχόλια

Τι να ξέρουμε - Συμπτώματα και μέτρα προστασίας

Υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού η οποία δεν είναι ανησυχητική διότι γίνεται επιτήρηση της νόσου, ανέφερε ο ιατρός δημόσιας υγείας και διευθυντής ΕΣΥ, γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε  για τον «Covid-19»,  για το πώς αυτός μεταδόθηκε στον άνθρωπο, για τη συμπτολογία, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει οι πολίτες να λάβουν για την προφύλαξή τους.

Ο ιός δεν διαφέρει πολύ από μία γρίπη, καθώς έχει πολλά ίδια συμπτώματα, όπως τον βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή, είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει μία επαγρύπνηση και μια πληροφόρηση, η οποία για να είναι απόλυτα σωστή θα πρέπει να προέρχεται από το υπουργείο Υγείας και άλλων φορέων για τον κοροναϊού.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, χωρίς πανικό. Ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο φαίνεται  για την ώρα και έχει πολύ ήπια συμπτώματα», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος,  προσθέτοντας ότι τα άτομα που έχουν χάσει την ζωή τους ήταν επιβαρυμένα και σε μεγάλο ποσοστό είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, και σημειώντας ότι  χρειάζεται μια πιο ήπια στάση απέναντι στην εμφάνιση του ιού.

Όπως και το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει, έχει αναβαθμιστεί από τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ) το σχέδιο δράσης για την διαχείριση κρίσεων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία. Σήμερα, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων, ενδεχόμενο είναι, και πάρα πολύ πιθανό είναι, να έχουμε κρούσματα, σε μικρό όμως αριθμό

Θα πρέπει να υπάρχει ένα πρωτόκολλο που θα τηρείται σε κάποια επαπειλούμενη νόσο, ή επιδημική νόσο, έτσι ώστε να μην ξεκινούμε κάθε φορά από την αρχή είπε ο κ. Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Αν εμφανιστεί ένα κρούσμα του ιού στην χώρα μας, θα πρέπει να μην δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία γιατί πολύ δύσκολα θα έχουμε μια επιδημική τάση σύμφωνα με την εξέλιξη του ιού και τις κλιματικές συνθήκες

Ο κ. Διαμαντόπουλος επεσήμανε ότι τον κοροναϊό  θα τον συναντήσουμε ξανά, πιο έντονα,  την επόμενη χρονιά που πιθανότητα δεν θα είμαστε προετοιμασμένοι για το εμβόλιο του.«Ηρεμία, να ακούμε τους επίσημους φορείς, είναι πολύ σημαντικό παίρνουμε τα μέτρα μας όπως και σε μία γρίπη»

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες, που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

 

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.rg Κορωναϊός: Τι να ξέρουμε - Συμπτώματα και μέτρα προστασίας


4 Σχόλια

Στο άρθρο δεν αναφέρονται μέτρα προστασίας. Λοιπόν, αποφεύγουμε όσο γίνεται συναθροίσεις (γήπεδα, εκκλησίες, καφενεία, ΜΜΜ κ.λπ.), πλένουμε συχνά τα χέρια μας, δεν ακουμπάμε με βρώμικα χέρια μάτια ή στόμα ή μύτη. Όλα αυτά ισχύουν αν και όταν φτάσει και σε μας ο ιός, αλλά τα ίδια μέτρα περιορίζουν την εξάπλωση και της γρίπης

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.