Δήμος Τρίπολης: Χάνουν τη θέση τους αιρετοί λόγω οφειλών;

Δήμος Τρίπολης: Χάνουν τη θέση τους αιρετοί λόγω οφειλών;

Δεκέμβριος 04, 2023 - 21:07
7 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Σημαντικό θέμα έχει προκύψει σε όλη τη χώρα καθώς περίπου 1.500 εκλεγμένοι από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένεται να χάσουν την θέση τους. Αιτία είναι το εκλογικό κώλυμα που έγκειται στον Νόμο 4804/2021, άρθρο 11, το οποίο αφορά στο «Ασυμβίβαστο λόγω οφειλών», και συγκεκριμένα για οφειλές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ στον δήμο.

Όπως ορίζει ο νόμος, το ασυμβίβαστο αφορά τόσο σε δημάρχους, όσο και σε δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους ή προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίοι «είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος».

Το ζήτημα ετέθη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης και ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης απάντησε: «Αυτό που ίσχυε ως σήμερα, είναι ότι ως την έναρξη της δημοτικής περιόδου, να έχουν εξοφλήσει πιθανές οφειλές προς τον Δήμο. Δέκα μέρες μετά την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο, κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη, είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα, το κακό από το υπουργείο είναι ότι σε καμία εγκύκλιο δεν ανέφερε ότι υπάρχει αυτό το κώλυμα. Αλλά υπάρχει τεράστιο θέμα, και πίεση από την ΚΕΔΕ να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση μόνο για αυτή τη φορά, ως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν για να μην αλλοιώνεται και η βούληση των πολιτών. Άγνοια νόμου δεν υπάρχει, αλλά ενώ μας στέλνουν κάθε μέρα και από μια εγκύκλιο, αυτό το θέμα δεν το έβαλε το υπουργείο».

Από ό,τι ξέρω, από ελέγχους που έχουν γίνει σε δημοτικούς συμβούλους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για προέδρους τοπικούς κοινοτήτων δεν γνωρίζω.


7 Σχόλια

Γιά να συνεχίσουν το βολεμά τους οι συστηματικοί μπαταξίδες ως παραδείγματα πρός μίμηση. ΕΥΓΕ ΣΑΣ.

Είναι πράγματι κωμικοτραγικό να θέλεις να εκπροσωπήσεις έναν Δήμο. Να θέλεις να βοηθήσεις στην είσπραξη οφειλών. Να θέλεις να αυξήσεις τα έσοδα και τις προσόδους. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΝ ΝΑ ΕΣΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Η ...... ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΥ. ΟΡΘΟΤΑΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ .... ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΕΣΗΣ . ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ ! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΝΩΜΙΚΟ ΟΤΙ "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ" !

Δεν αλλοιώνεται η βούληση του λαού γιατί ο λαος σις εκλογές δεν ήξερε οτι ο Χ υποψήφιος χρωστάει στο Δήμο.

Αυτός που ζητάει να διοικήσει έναν δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να χρωστάει σε αυτόν. Όποιος δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο είναι είτε βλάκας, είτε άσχετος. Άμεση αποπομπή ΟΛΩΝ όσων χρωστάνε. Χθες, όχι σήμερα.

Οποίος υποστηρίζει αυτή την παπαντζα ή οποίος υποστηρίζει το νομοσχέδιο για το φορολογικό είτε δεν ζει στην Ελλάδα είτε είναι παντελώς ηλίθιος και εκτός πραγματικότητας.

Δεν είναι υποχρέωση η ενασχόληση με τα κοινά, είναι δικαίωμα. Επίσης δεν προβλέπεται αμοιβή (μισθός δλδ) αλλά αντιμισθία. Με λιγα λογια δεν πλουτίζει κάποιος που ασχολείται με την πολιτική. Θα πει κάποιος για την + Αγία Οικογένεια που πλούτισε (και συνεχίζει να πλουτίζει) απο την πολιτική αλλά είναι άλλο κεφάλαιο αυτό. Κοντολογίς αν κάποιος χρωσταγε την ώρα της υποψηφιότητάς του, είναι αυτονόητη η αποπομπή του...

Ατελές το νομικό πλαίσιο. Και όσοι χρωστάνε με δικαστικές αποφάσεις σε Πιστωτικά Ιδρύματα δεν πρέπει να εκλέγονται πουθενά. Επίσης φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Γέμισε η δημόσια ζωή τρακαδόρους!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.