Δολιανίτης: Δεσμεύομαι πως θα κρατήσω ζωντανή την σπίθα για την αναβίωση των εθίμων μας στην Νότια Κυνουρία (vid)

Δολιανίτης: Δεσμεύομαι πως θα κρατήσω ζωντανή την σπίθα για την αναβίωση των εθίμων μας στην Νότια Κυνουρία (vid)

Μάιος 06, 2024 - 20:56
5 σχόλια

Την δική τοποθέτηση μέσα από την ομιλία του στον Εσπερινό της Αγάπης έκανε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Μανώλης Δολιανίτης αναφορικά με το ξεχωριστό Τσακώνικο Πάσχα και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο γιορτάζεται στην περιοχή.

Αναλυτικά όσα είπε

Πιστοί στην παράδοση και στην ιστορία αυτού του τόπου είμαστε και φέτος εδώ για να διατρανώσουμε την εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Αυτός ο Εσπερινός ονομάζεται και Αγάπη επειδή ο Χριστός Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων.

Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και συμβολίζει την διάβαση από τον θάνατο στην ζωή και κατ’ επέκταση την Ανάσταση της δικής μας ταπεινής υπόστασης. Ο Χριστός μέσω της θυσίας του μας έδειξε τον δρόμο για την αθανασία και την ελευθερία του πνεύματος.

Την Κυριακή του Πάσχα η εκκλησία μας αφήνει πίσω τα Πάθη και την Σταύρωση και διακηρύττει την αλληλεγγύη και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Κάθε χρόνο αυτό το απόγευμα οι απανταχού ορθόδοξοι τελούν τον Εσπερινό της Αγάπης και το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε δεκάδες γλώσσες για να διατρανωθεί παγκοσμίως το μήνυμα της Ανάστασης και της ανθρώπινης ελπίδας για αγάπη, γαλήνη και πνευματική ηρεμία.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πιο συναισθηματικά φορτισμένη γιορτή της ορθοδοξίας. Η δύναμη αυτού του συμβολισμού αποτελούσε πάντα ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά ας αφήσουμε την θυσία του Κυρίου να αγγίξει τις καρδιές μας. Ας αντλήσουμε όλοι από το ανέσπερο Φως την δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Αγαπητοί μου φίλοι στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω την ιδιαιτερότητα του Τσακώνικου Πάσχα για όλους εμάς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας που μας τιμάνε με την παρουσία τους κάθε χρόνο. Σε αυτό τον τόπο η ιστορία και η παράδοση ξεχειλίζει. Εδώ ο εθελοντισμός συναντά την πίστη και μετατρέπεται σε ευλογία. Εδώ τα φαναράκια της Μεγάλης Παρασκευής συναντούν τα αερόστατα του Πάσχα και τα πυροτεχνήματα το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα Τυρού συνδέοντας την γη με τον ουρανό και την θάλασσα δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Όλα αυτά μαζί με την ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων όλων των χωριών του Δήμου μας κάνουν ξεχωριστό τον λαμπρό εορτασμό του Πάσχα στην Νότια Κυνουρία. Όλοι συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο σε αυτή την γιορτή. Τα ορεινά χωριά μας με αιχμή του δόρατος τον πανέμοφο και γραφικό Κοσμά αλλά και τα παραλιακά μας μέρη όπως τα μαγευτικά Πούλιθρα συμπληρώνουν αυτό το ιδιαίτερο σκηνικό που έχει αναγάγει τον τόπο μας ως έναν από τους σπουδαιότερους προορισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Πάνω από όλα όμως είναι η ψυχή των ανθρώπων αυτού του τόπου που κάνει την ατμόσφαιρα μαγευτική. Τα χρώματα της Τσακώνικης γης και τα αρώματα της Αρκαδικής άνοιξης απογειώνουν το σκηνικό και δημιουργούν πρωτόγνωρα συναισθήματα σε όλους. Ντόπιους και ξένους.

Όλα αυτά μαζί είναι που κάνουν το Πάσχα μοναδικό στον Δήμο μας. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες εθελοντές μας στο Λεωνίδιο, στον Τυρό αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα χωριά μας που κάθε χρόνο ζωντανευόυν με γνησιότητα όλα τα έθιμα και μεταλαμπαδεύουν τις παραδόσεις μας στις νέες γενιές.

Πραγματικά όλη αυτή η ομαδική προσπάθεια είναι συγκινητική και αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό για τον Δήμο μας. Ως Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας δεσμεύομαι πως θα κρατήσω ζωντανή αυτή την σπίθα για την αναβίωση των εθίμων μας και θα προστατεύσω ως κόρη οφθαλμού όλη αυτή την μεγάλη παράδοση που έχουμε δημιουργήσει στον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Εύχομαι σε όλους και στον καθένα προσωπικά να βιώσει το μήνυμα της Ανάστασης με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Το Άγιο Φως να φέρει στις ψυχές όλων ελπίδα, αισιοδοξία για το αύριο καθώς και δύναμη δημιουργίας για το σήμερα.

Σας ευχαριστώ όλους που τιμήσατε με την παρουσία σας τη γιορτή της Αγάπης. Σας ευχαριστώ που βρεθήκατε στον όμορφο Δήμο μας, εδώ που το Πάσχα παίρνει μια άλλη διάσταση και τα συναισθήματα ξεχειλίζουν.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η ομιλία του Μανώλη Δολιανίτη στον Εσπερινό της Αγάπης


5 Σχόλια

Αν η απόφαση να γίνει η γιορτή, σε άλλο σημείο από το καθιερωμένο, ήταν δικιά σας ήταν λάθος. Αν σας την επιβάλλανε, ήταν διπλό λάθος. Χώρος ακατάλληλος, ο κόσμος δεν έβλεπε τίποτα εκτός από του μπροστινούς . Βέβαια έχετε το ελαφρυντικό, της πρώτης μεγάλης διοργάνωσης.

Του χρόνου την γιορτή δήμαρχε να την κάνεις σε άλλο χώρο , να είμαστε ποίο κοντά , ο ένας με τον άλλον.

Τον χώρο για να κάνεις τη φετινή γιορτή της Αγάπης στον πρότεινε η Δέσποινα;

Στο σημειο αυτό δεν μπροουσαμε να δουμε τιποτα απο τους χορους και τις ομιλίες. Ο κόσμος ειναι στο δρομο και οι αλλοι πιο ψηλά. Το σημειο αυτο δεν ειναι καλη επιλογή

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.