Έγκριση έλαβε η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής στην «Κορομηλιά» στο Λεωνίδιο

Έγκριση έλαβε η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής στην «Κορομηλιά» στο Λεωνίδιο

Ιούλιος 17, 2023 - 10:02
2 σχόλια

Την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22MW και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού, της εταιρείας «ROUGERO AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» στη θέση «Κορομηλιά» της Δ.Ε. Λεωνιδίου, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της Π.Ε. Αρκαδίας ενέκρινε ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Πολιτικής Διονύσιος Παναγιωτόπουλος .

Ι. Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών έργων αυτού, ισχύος 22MW, ο οποίος θα αποτελείται από έντεκα (11) ανεμογεννήτριες τύπου Enercon Ε-82, η κάθε μία εκ των οποίων θα έχει ονομαστική ισχύ 2MW, διάμετρο ρότορα 82μ. και ύψος πυλώνα 80μ. Για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γων με το δίκτυο μέσης τάσης 20KV, θα εγκατασταθεί μετασχηματιστής 0,4/20KV, ισχύος 2.300 KVA εντός του πυλώνα της κάθε Α/Γ.

Τα έργα που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου είναι επιγραμματικά τα εξής:

Κατασκευή πλατειών ανέγερσης Α/Γων, οι διαστάσεις των οποίων θα είναι περίπου 60μ. Χ 60μ. και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες ή μικρότερες λόγω σημειακών συνθηκών (κλίσεων, αναγλύφου) οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή απόθεση των επιμέρους τμημάτων της Α/Γ, την συναρμολόγηση του ρότορα και την ανέγερση της μηχανής. Στη θέση που θα τοποθετηθεί το θεμέλιο της κάθε αναμογεννήτριας καθώς και τα ανυψωτικά μηχανήματα θα πρέπει η πλατεία να βρίσκεται σε όρυγμα (στέρεο έδαφος) και

όχι σε επίχωμα. Τα πρανή των ορυγμάτων των πλατειών θα διαμορφωθούν με κλίση 2:1 και τα πρανή των επιχωμάτων με κλίση 2:3, 1:2 και 1:3. Κατασκευή εσωτερικού υπόγειου δικτύου μέσης τάσης, γείωσης και οπτικής ίνας, μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις Α/Γες στο κέντρο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ, μήκους περίπου 4.832,96μ.

Έργα οδοποιίας για την σύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το οδικό δίκτυο και την εσωτερική οδική διασύνδεση των Α/Γων, μήκους περίπου 4.932,51μ.

Κατασκευή τεχνικών έργων απορροής όμβριων υδάτων (κανάλι απορροής όμβριων υδάτων και σωληνωτοί οχετοί κατάλληλης διατομής).

Κατασκευή εξωτερικού δικτύου μέσης τάσης για την διασύνδεση του αιολικού σταθμού με νέο υποσταθμό Μ.Τ/Υ.Τ, μήκους περίπου 3.373,45μ. Ο υποσταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί από τον φορέα του έργου στην τοποθεσία «Καμπουρό» σε απόσταση περίπου 3.500μ. δυτικά του έργου και θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά σε μεταγενέστερο χρόνο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κατασκευή οικίσκου ελέγχου επιφάνειας περίπου 80τ.μ. Εντός αυτού θα εγκατασταθεί ο απαιτούμενος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός για την σύνδεση του αιολικού σταθμού με το ηλεκτρικό δίκτυο, το σύστημα τηλε-επίβλεψης ελέγχου και ασφαλείας, χώρος μικρο- επισκευών και αποθήκευσης και χώρος υγιεινής. Για τις ανάγκες ύδρευσης του κτιρίου προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενής νερού καθώς και η κατασκευή βόθρου.

Η επιβαλλόμενη εκ του νόμου δημοσιοποίηση της παρούσας Απόφασης, γίνεται με την ανάρτηση της στον ειδικό διαδικτυακό τόπο, στη διαδικτυακή διεύθυνση aepo.ypeka.gr., κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 19α του Ν.4014/2011 και από την ΚΥΑ 21398/2012 (ΦΕΚ 1470/Β/2012).

Κατά της παρούσης απόφασης μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον ειδική διοικητική προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία - άρθρο 1 παρ.2 του Ν.2503/97 (ΦΕΚ/107/Α/30-05-1997) και το άρθρο 3 της ΚΥΑ 9269/470/2007 (ΦΕΚ 286/Β/2-3-2007) - εντός (30) τριάντα ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης στο διαδίκτυο.

Στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών έργων, θα λάβει χώρα στην Π.Ε. Αρκαδίας.

Οι επιφάνειες επί των οποίων χωροθετείται το Α/Π ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δασαρχείου Κυνουρίας και κατά τα στοιχεία του μερικώς κυρωμένου δασικού χάρτη Αρκαδίας αποτελούν εν γένει δασικού χαρακτήρα εκτάσεις των παρ. 1,2,3,4 & 5 του άρθρου 3 του Ν.998/79. Το υπό μελέτη έργο είναι συμβατό με τις διατάξεις που ισχύουν για τα δάση, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες και σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Ν.998/79. Ειδικότερα για την περιοχή ενδιαφέροντος έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. πρωτ. 122/26-01-2011 Πράξη χαρακτηρισμού εκ του Δασαρχείου Κυνουρίας, σύμφωνα με την οποία τμήματα της έκτασης εγκατάστασης του αιολικού σταθμού, συνολικής επιφάνειας 1.096.687,92 τ.μ. χαρακτηρίζονται ως δάσος κατά την έννοια των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας (παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.998/79, όπως αντικαταστάθηκε από το Ν. 3208/2003 και σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 3818/2010). Ειδικότερα, τμήμα έκτασης 1.096.687,92 τ.μ. (487.617,9 τ.μ. + 609.070,02

τ.μ.) του αιολικού σταθμού χαρακτηρίζεται ως δάσος κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.998/79, ενώ το υπόλοιπο τμήμα (περίπου 59.500 τ.μ. ) χαρακτηρίζεται ως μη δασικό.

Το έργο χωροθετείται εκτός περιοχών απολύτου προστασίας ή προστασίας της φύσης, εκτός ή πλησίον Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας, Εθνικού Δρυμού, κυρηγμένων μνημείων της φύσης και αισθητικών δασών και άλλων περιοχών, ώστε να τίθεται θέμα ασυμβατότητας με το άρθρο 6, του ΕΠΧΣΑ&ΑΑ για τις ΑΠΕ σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού και τις ζώνες ασυμβατότητας. Επίσης η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου δεν εμπίπτει εντός των περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Ναtura 2000, ενώ εμπίπτει εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Κορομηλιάς - Βασκίνας».

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. 33999/2010 (ΦΕΚ/353/ΑΑΠ/6-9-2010), το έργο βρίσκεται εντός ορίων χωρικής αρμοδιότητας του πρώην Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, νυν Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα στις «Εκτάσεις εκτός των περιοχών Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, των Περιοχών Προστασίας της Φύσης, της ζώνης προστασίας Μουστού και των περιοχών με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης» της παρ. Δ, του άρθρου 3, της ανωτέρω Κ.Υ.Α., όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβανομένων των συνοδών έργων σύνδεσης με το Σύστημα ή Δίκτυο και οδοποιίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.