Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τρίπολης – Οι άξονες και οι στόχοι (pics,vid)

Εκδήλωση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τρίπολης – Οι άξονες και οι στόχοι (pics,vid)

Απρίλιος 24, 2024 - 21:25
6 σχόλια

Συνάντηση εργασίας για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία «Σαμαράς και συνεργάτες ανώνυμη εταιρεία μελετών και συμβούλων -Ροϊκος σύμβουλοι μηχανικοί ανώνυμη εταιρεία» η οποία έχει αναλάβει κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, την εκπόνηση της μελέτης του ΤΠΣ για το δήμο Τρίπολης και συγκεκριμένα τις Δημοτικές Ενότητες, Λεβιδίου, Μαντινείας, Τρίπολης, Τεγέας, Κορυθίου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η εταιρεία Χωροβάτης Α.Ε «τρέχει» το ΤΠΣ.

Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα καθοριστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της περιοχή μας, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, η ιεράρχηση του οδικού δικτύου, ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, η προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και η γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή του έργου. Επιπλέον, το ΤΠΣ θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι το υπό σύνταξη ΤΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου μας, με απώτερο σκοπό την θεσμοθέτηση της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης δίνοντας παράλληλα ώθηση στην αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου Τρίπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του χαιρετισμού του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς ο οποίος ενώ ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του στην εκδήλωση, δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

Όπως σημειώθηκε, με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζεται η έλλειψη καθορισμένων χρήσεων γης και η αδυναμία εφαρμογής χρήσιμων πολεοδομικών μέτρων- κινήτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται η ορθολογική οργάνωση του χώρου και αντιμετωπίζεται η άναρχη ή και αυθαίρετη δόμηση και το πρόβλημα των παράνομα χωροθετημένων δραστηριοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, το πρόγραμμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» για τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κώστας στην εισαγωγική τοποθέτησή του μίλησε για την εναρκτήρια συνεδρίαση των εργασιών του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Τρίπολης γνωστού ως ΤΠΣ, επισημαίνοντας ότι είναι μετεξέλιξη του παλιού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των γνωστών ΓΠΣ και τόνισε ότι ο Δήμος Τρίπολης θα είναι δημιουργικά παρών σε ολόκληρη τη δισκάδικα.

Ο κ. Τζιούμης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του έδωσε τις προτάσεις τις δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του ΤΠΣ και ανέλυσε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και δήλωσε ότι η Τρίπολη πρέπει να έχει πολιτικό αεροδρόμιο.

Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός νέων οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο κεντρικό πυλώνα του ΤΠΣ.

Η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα αφορά τον πρωτογενή τομέα.

Οι δυο μεγάλες υποδομές του αγροτικού τομέα, το αρδευτικό της Κανδήλας και το αρδευτικό της Τάκας με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκ ευρώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο.

Ο τέταρτος πυλώνας θα αφορά την οικιστική οργάνωση, με την θεσμοθέτηση χρήσεων γης σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου θα αποτελέσει την κεντρική ρύθμιση του ΤΠΣ.

Ο πέμπτος πυλώνας θα αφορά τις καταβόθρες και τα κύρια ρέματα που οδηγούν σε αυτές. Ο έκτος πυλώνας θα αφορά τους οδικούς άξονες και τις μεταφορές.

Τελευταία άφησε την έκθεση της Τεγέας και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης που μπορούν να αποτελέσουν τον άξονα της εξωστρέφειας.

Η έκθεση της Τεγέας διοργανώνεται την εβδομάδα του 15-Αύγουστου ταυτόχρονα με την εμποροπανήγυρη. Το 1992 ο Βασίλης Ματζιώρης ως Υπουργός Βιομηχανίας την είχε χαρακτηρίσει ως Περιφερειακή Έκθεση με status αντίστοιχο της σημερινής Helexpo. Δυστυχώς η αντίδραση της Θεσσαλονίκης οδήγησε στην ανάκληση της απόφασης. Η αναδιοργάνωση της έκθεσης σε σύγχρονη βάση, η θεσμοθέτηση της σε ένα χώρο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της με μόνιμες εγκαταστάσεις και η χωροταξική της υποστήριξη θα ζητηθεί από τους μελετητές.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο κ. Μπόκολας Δημήτρης πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης,, η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδήμα γενική συντονίστρια ομάδας μελέτης, η κυρία Δάφνη Μανουσαρίδη και τέλος ο κ. Λυμπεράκης ο οποίος έκανε μία εκτενέστερη παρουσίαση των στόχων που πρέπει να τεθούν στο υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Τρίπολης τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι συμβατό με τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

Κατεύθυνσή μας είναι από το Εθνικό Χωροταξικό και το Περιφερειακό Χωροταξικό.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων έγιναν οι τοποθετήσεις-ερωτήσεις του κοινού, με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο να αναλύει τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής για το έργο της παράκαμψης της Τεγέας, στην προσέλευσης επιχειρήσεων με την επέκταση της ΒΙΠΕ, για την αξιοποίηση του παλιού Ψυχιατρείου Τρίπολης και την εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς να θίγεται το περιβάλλον.

Άλλες ερωτήσεις είχαν να κάνουμε με το αεροδρόμιο της Τρίπολης, με την τουριστική ανάπτυξη, με τις καταβόθρες και με άλλα ζητήματα που αφορούν το ΤΠΣ.

Aκολουθεί βίντεο

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνάντηση εργασίας για το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Τρίπολης


6 Σχόλια

Για μια ακόμη φορά ψέματα, για μια ακόμη φορά υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, για μια ακόμη φορά καμία επαφή με την πραγματικότητα, για μια ακόμη φορά είστε μοιραίοι και υπεύθυνοι για τα χάλια μας. Η Τρίπολη ούτε είναι ούτε θα γίνει ποτέ τίποτε από όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα που εξαγγέλλονται με περισσή ευκολία και ανευθυνότητα. Έχουμε επιστρέψει στον προηγούμενο αιώνα και συνεχίζουμε όπισθεν ολοταχώς κύριοι. Και κυρίες.

Αυτό με το αεροδρομιο της Τρίπολης δεν το εχω καταλάβει! Να πηγαινουν τα αεροπλανά που; Ολόκληρη Καλαμάτα και για Θεσσαλονική έχει μια πτήση και εκεινη με το ζόρι... ή θα έρθει ο Βρετανός και Γερμανός Τρίπολη να παίζει με τα λιθάρια αντί για Costa Navarino και golf; Αλλά για να το λέει ο δήμαρχος κάτι θα ξέρει και απλά δεν μας το λέει για να μην μας κάνει spoil ε;

Ακυρο το σχόλιο με το αεροδρόμιο - το παίρνω πίσω! Τώρα είδα ότι το όραμα είναι για hub courier service... στανταράκι θα γίνει. Βλέπω DHL αεροπλάνο για προσγειώνεται εδω... γιατι τι πιο λογικο?! να εχουμε courier hub εδω, να τα πάμε Αθήνα στα κεντρικά και μετά Πάτρα για παράδοση...

Είστε ωραίοι όλοι σας όταν απευθύνεστε στα βλαχάκια που καταπίνουν σανό αμάσητο. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς να πιστεύετε ότι πιστεύουμε όσα πυροτεχνήματα εκτοξεύετε για λαϊκή κατανάλωση. Αν ψάξετε σε χώρους, φορείς και θεσμούς που σχετίζονται με τουρισμό εντός και εκτός χώρας, θα δείτε ότι η Τρίπολη και η Αρκαδία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ. Με ευθύνη δική σας. Με την διαχρονική ολιγωρία σας, τις ιδιοτέλειες, τα συμφέροντα, την ανευθυνότητα και την ηλιθιότητα. Γιατί κατά τα ψέματα, πολλοί από εσάς είστε απλά ηλίθιοι, άσχετα από την καρέκλα που κάθεστε και τα πτυχία που έχετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.