Ελαιόλαδο: Έκρηξη τιμών - Προβλέψεις για την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Αρκαδία

Ελαιόλαδο: Έκρηξη τιμών - Προβλέψεις για την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Αρκαδία

Αύγουστος 22, 2023 - 14:01
3 σχόλια

Η σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου διεθνώς τροφοδοτεί την ακρίβεια και στην Ελλάδα.

Το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς της Βόρειας Κυνουρίας ξεκίνησε να πωλείται στα 4,00 ευρώ στην αρχή της συγκομιδής και τώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει ακόμα και τα 8,00 ευρώ.

Στην Βόρεια Κυνουρία, η οποία παράγει κατά κύριο λόγο το ελαιόλαδο του νομού, το μέλλον είναι δυσοίωνο, αφού η παρατεταμένη ξηρασία, στρεσάρει τα φυτά τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα στο στάδιο της ανθοφορίας.

Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι είναι 30% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, η οποία ήταν και αυτή αισθητά μειωμένη.

Όσα ελαιόδεντρα δεν είναι ποτιστικά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα πρόβλημα και του χρόνου.

Σημαντική όμως θα είναι η μείωση της παραγωγής γενικά στην χώρα, με τις τιμές να απογειώνονται και με τις τσέπες του καταναλωτή να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που επιθυμούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της εκτόξευσης φέτος των τιμών, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι η ραγδαία πτώση της παραγωγής στην Ισπανία, η οποία έδινε μέχρι το 2021 περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν ευνοούν την παραγωγή, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, τα ακριβά εργατικά, οι αυξήσεις στα λιπάσματα, οι ψεκασμοί για τον δάκο και το επιτακτικό πότισμα, πυροδοτούν το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια την τιμή του προϊόντος στο ράφι.

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας έφτασε τους 1.800 τόνους, παραγωγή που ήδη ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2021.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τώρα τα δέντρα,  δείχνει ότι η νέα παραγωγή που θα συγκομιστεί δεν θα ξεπεράσει τους 800 τόνους.

Ως γνωστόν το ελαιόλαδο για τους Έλληνες αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής τους, αλλά ήδη έχει γίνει απαγορευτικό για την «τσέπη» τους και προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο απρόσιτο το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η τιμή που διατίθεται από τους παραγωγούς το ελαιόλαδο σήμερα από την Βόρεια Κυνουρία ξεκινά από τα 7,60 και φτάνει ακόμα και τα 8,00 ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα θέματα πρωτογενούς τομέα στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτη Καμπουρολιά, μιλήσαμε για την παραγωγή ελαιολάδου και για όλα όσα προβλέπονται να γίνουν την νέα σεζόν.

Όπως μας είπε στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας, η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στην ανομβρία και στις παρατεταμένες ξηρασίες οι οποίες προκαλούν στρες στον μεταβολισμό των φυτών παρουσιάζοντας προβλήματα στην ανθοφορία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα Δολιανά ανέφερε, αλλά και στα άλλα χωριά, όπως το Κορακοβούνι, τον Άγιο Ανδρέα , το Άστρος και τα άλλα χωριά του δήμου και συγκεκριμένα στην ποικιλία Μανάκι.

Η συγκεκριμένη ποικιλία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουρολιάς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δεν αντέχει στην ξηρασία και την ανομβρία. Καλύτερα όμως φαίνεται να είναι τα πράγματα για την ποικιλία Μεγαρίτικη, και για την Κορωνέικη η οποία είναι πιο ανθεκτική στην ξηρασία και εγκλιματίζεται στην περιοχή.

Όσον αφορά τις βρώσιμες ελιές «Γίγας Αρκαδίας» και Καλαμών η παραγωγή αναμένεται να είναι μικρότερη και ο καρπός μικρότερος σε μέγεθος. Αυτά τα δεδομένα όμως ίσως μπορούν να βελτιωθούν αν παραγωγοί ποτίζουν συχνά τα δέντρα.

Με το πότισμα το κόστος παραγωγής αυξάνεται σημαντικά

Τα προβλήματα για το ελαιοπαραγωγούς δεν σταματούν στην ανομβρία, αλλά συνεχίζονται με τον εχθρό της ελιάς τον δάκο.

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλος πληθυσμός δάκου στην περιοχή, αλλά σε αυτό το στάδιο είναι σε αδράνεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τον Σεπτέμβριο όμως όταν θα πέσουν οι θερμοκρασία ο πληθυσμός θα πολλαπλασιαστεί.

Συνεχίζεται η δακοκτονία στην περιοχή. Σώζεται κάπως η κατάσταση όταν γίνονται ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς στις ποτιστικές ελιές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τον Σεπτέμβριο όπου πρέπει να γίνουν πάλι οι απαραίτητοι ψεκασμοί

Τέλος παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1ης Αυγούστου οι τιμές του έξτρα διεθνώς κυμάνθηκαν ως εξής:

Στην Ελλάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στην Κρήτη και Πελοπόννησο γύρω 8,40 €/kg οι μέγιστες και στα 7,00€/kg οι ελάχιστες ενώ στα Νησιά διατηρήθηκαν στα 7,40€/kg.

Στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 8,38€/kg έως 7,37 €/kg ενώ στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα, όπου ήδη βρίσκονται από εβδομάδες κυμαινόμενες από 8,60 έως 12,0€/kg.

Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 7,53€/kg.

Η τιμή στο ράφι αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανέβει σημαντικά και δυστυχώς φαίνεται ότι το ελαιόλαδο θα λείψει από πολλά ελληνικά τραπέζια.


3 Σχόλια

Θα ήταν πάρα πολύ καλό για το Ελληνικό Ελαιόλαδο - που είναι το καλύτερο παγκοσμίως - Τα Ισπανικά και Ιταλικά είναι 5 της ποιότητας :: - Να φτάσει η τιμή του στα 55€€-75€€ το Λίτρο για να μάθουν οι άρχοντες στη Βόρεια Αμερική και στο Ε.U. και στην Ιαπωνία να πληρώνουν για το Νούμερο ΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ για 4.000 χρόνια τώρα©©

Πως αλλιώς θα έρθει η επισιτιστική κρίση για να τρώμε σκαθάρια και λοιπά έντομα που θέλει η ΕΕ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.