«Επιστρέφει» η περιφορά των επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης;

«Επιστρέφει» η περιφορά των επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης;

Απρίλιος 18, 2024 - 13:07
6 σχόλια

Το Πάσχα πλησιάζει και ημερολογιακά οδεύουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην ιερότερη εορτολογική περίοδο του έτους.

Για μία ακόμη φορά θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Νυμφίου και θα γίνουμε συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους Του, με την επιθυμία να γίνουμε πραγματικοί κοινωνοί της Αναστάσεώς Του.

Στην Τρίπολη οι πιστοί θα συμμετάσχουν στις θεσπέσιες ακολουθίες των αγίων ημερών που δημιουργούν ατμόσφαιρα κατάνυξης και περισυλλογής. Παραδοσιακά στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας η Μεγάλη Παρασκευή εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα, με τη συγκέντρωση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία.

Από τη μία ο κορωνοϊός και από την άλλη η εκτέλεση έργων ανάπλασης της πλατείας, έχουν βγάλει από το καλεντάρι των εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας την δημοφιλή περιφορά των επιταφίων, η οποία συγκέντρωνε πλήθος πιστών από την Τρίπολη, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας κάθε χρόνο.

Από το 2019 έχει να γίνει η κατανυκτική Ακολουθία και η Περιφορά επιταφίων, των ενοριών της Τρίπολης στην κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη.

Η Τρίπολη για πολλά χρόνια τη Μεγάλη Παρασκευή είχε την χαρά να βιώνει την ημέρα κορύφωσης των Θείου Δράματος και την Ακολουθία των Παθών μέσω μιας μεγαλοπρεπούς ακολουθίας στην οποία συμμετείχαν χορωδίες της πόλης, η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης και η στρατιωτική μπάντα.

Η συγκέντρωση των επιταφίων στην πλατεία είναι ένα έθιμο που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλες τις ενορίες της Τρίπολη και φυσικά επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ αναπαράγεται στα κεντρικά δελτία πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών καναλιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ArcadiaPortal.gr, υπάρχει η πρόθεση να γίνει με κάθε μεγαλοπρέπεια η περιφορά των Επιταφίων της Τρίπολης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο δήμος Τρίπολης, έχοντας προχωρήσει το έργο της πλατείας, πιστεύει ότι η περιφορά τον επιταφίων των ενοριών, μπορεί να επιτευχθεί, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες να βιώσουν με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τη Μεγάλη Παρασκευή.

Να αναφέρουμε, όμως ότι εφέτος βρίσκεται στην ευχέρεια της κάθε ενορίας να δηλώσει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στη μεγάλη περιφορά των επιταφίων στην κεντρική πλατεία, ή όχι, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάθε ναός να κάνει περιφορά στην ενορία του.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω και ανατρέχοντας σε προηγούμενες αναρτήσεις βλέπουμε:

2020

Η Μεγάλη Παρασκευή του 2020 ήταν διαφορετική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκκλησίες ήταν κλειστές και οι λειτουργίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Έτσι και την Μεγάλη Παρασκευή του 2020 οι πιστοί κλήθηκαν να βιώσουν την μέρα κορύφωσης των θείου δράματος και την «Ακολουθία των Παθών» μέσω της τηλεόρασης και του Διαδικτύου, αφού η περιφορά του Επιταφίου έγινε εντός του ναού.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου σε τότε ανακοίνωσή του ανέφερε:

Ο ναός ο οποίος περιφέρει τον Επιτάφιο πρώτος σε σχέση με τις υπόλοιπες εκκλησίες της πόλης στην καθιερωμένη κατανυκτική τελετή της περιφοράς κάθε Μεγάλη Παρασκευή είναι κλειστός και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας μεταδίδονται μέσω της ιστοσελίδας του ναού.

2021

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ετελέσθη η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, όπου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού δεν έγινε ως είθισται η μεγάλη περιφορά των Επιταφίων των ενοριών. Η περιφορά φέτος έγινε έξω και γύρω από τον ναό με την Φιλαρμονική του δήμου Τρίπολης ενώ οι πιστοί έμειναν στην πλατεία.

2022

Η περιφορά των Ιερών Επιταφίων των Ενοριών της Τρίπολης τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σε κάθε Ενορία εντός των ορίων της.

Η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, λόγω των έργων που γίνονται στην πλατεία Αγίου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε στις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Ερμού, Τάσου Σεχιώτη, Πλατεία Πετρινού, Εθνικής Αντιστάσεως και Κεντρική Πλατεία Τρίπολης

2023

Πέρυσι η περιφορά των Ιερών Επιταφίων των Ενοριών της Τρίπολης τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σε κάθε Ενορία εντός των ορίων της. Λόγω των έργων που γίνονταν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου είχε γίνει στις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Ερμού, Τάσου Σεχιώτη, Πλατεία Πετρινού, Εθνικής Αντιστάσεως και Κεντρική Πλατεία Τρίπολης.

Το 2024 είναι μια χρονιά που δεν βρίσκονται σε ισχύ μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και η πλατεία, σε κάποιο βαθμό, έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως αναφέρεται, για την κίνηση των πεζών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, όταν θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η τελική απόφαση για την Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής θα ληφθεί από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και τον τοποτηρητή της κ.κ. Ευστάθιο.

Καστραντά Ε.


6 Σχόλια

Πάει ένα από τα λίγα έθιμα, ίσως το τελευταίο, που είχε η πόλη αποκλειστικότητα, που γινόταν μόνο ή σχεδόν μόνο εδώ. Τέλος σε μια παράδοση δεκαετιών που εκτός της θρησκευτικής αξίας, αποτελούσε ιδιαίτερο αξιοθέατο, μια μοναδική κατανυκτική εμπειρία για πολίτες και επισκέπτες. Αντί να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο, εμείς εφευρίσκουμε ανύπαρκτα έθιμα με κανάτια και αραδιάζουμε ματαιόδοξα τσιτάτα για τουριστικούς προορισμούς. Καλά το πάτε στη Λαγοπάτη όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, συνεχίστε έτσι και σε λίγο φτάνουμε. Στο μη περαιτέρω του πάτου.

13:38 Το ότι το έθιμο "πάει" ή το "τέλος σε μια παράδοση δεκαετιών" από πού προκύπτει παρακαλώ; Επειδή το λέτε εσείς και η παντελής σας άγνοια δια της ανωνυμίας σας; Διαφωτίστε και εμάς τους αδαείς εσείς ο παρα-μορφωμένος και πανέξυπνος σχολιαστής

Και φυσικά θα επανέλθει το έθιμο αυτό το θέλει όλος ο κόσμος τις πόλης μας. Τώρα που έγινε και η πλατεία

ΞΕΡΩ ΗΔΗ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: "ΟΠΩΣ ΕΠΡΑΤΑΤΕ ΕΠΙ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ". ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΖΙΟΥΜΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ.

Οι πολίτες που δεν βγάζουν τον μήνα, έχουν μεγάλη αγωνία για το αν συναντηθούν οι επιτάφιοι.!

09:52 Τι σχέση έχει τώρα η θρησκεία με το αν βγάζει κάποιος το μήνα ή όχι ρε νούμερο; Επίσης και οι άθεοι ή οι μουσουλμάνοι δεν ενδιαφέρονται αν κατέβουν οι επιτάφιοι ή όχι. Αρχίβλακα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.