Η αφρικανική σκόνη σκέπασε την Τρίπολη – Οδηγίες Πνευμονολόγων (pics)

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε την Τρίπολη – Οδηγίες Πνευμονολόγων (pics)

Απρίλιος 23, 2024 - 15:38
1 σχόλια

Η αφρικανική σκόνη συνεχίζεται για ακόμα μία μέρα στην Τρίπολη, δημιουργώντας ένα κιτρινοκόκκινο πέπλο που κάλυψε τον αρκαδικό ουρανό από άκρου εις άκρον.

Εκτός από την σκόνη η λασποβροχή που σημειώνεται ανά τακτά χρονιά διαστήματα έχει σκεπάσει στους δρόμους και τα αυτοκίνητα και η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, με πολλούς από τους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα κατά την μετακίνησή τους.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα.

Η Αφρικανική σκόνη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Οι οδηγίες της Ένωσης Πνευμονολόγων:

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

H ΕΜΥ αναφέρει ότι θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη η αφρικανική σκόνη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-04-2024

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ποια αφρικανική σκόνη βρε στην Αφρική γιατί ποτέ δεν γίνεται αυτό;;; Χειμώνα άνοιξη καλοκαίρι με δυτικούς ανατολικούς νοτιαδες και βοριάδες το βρήκαμε τώρα αφρικανική σκόνη και όταν ξεκινάει ο τουρισμός ξαφνικά δεν υπάρχουν αεροπλάνα που αφήνουν ουρές άρα ούτε σκόνη ??? Στο μεταξύ η σκόνη μαζεύεται με έναν καλό μαγνήτη ??? Ας πάψει το ψέμα τους ξέρουμε τι είναι...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.