«Και εγένετο Ελλάς»: Ο Γιώργος Πραχαλιάς για τον στρατηγικό ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην άλωση της Τριπολιτσάς (vid)

«Και εγένετο Ελλάς»: Ο Γιώργος Πραχαλιάς για τον στρατηγικό ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην άλωση της Τριπολιτσάς (vid)

Ιανουάριος 30, 2021 - 17:49
2 σχόλια

Ο Γιώργος Πραχαλιάς, γεωπολιτικός επιστήμονας και απόστρατος αξιωματικός, συμμετείχε στην τελευταία εκπομπή της σειράς του OPEN «Και εγένετο Ελλάς», που καταπιάνεται με την ελληνική επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, με καλεσμένους εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και απογόνους των αγωνιστών, και μίλησε για την άλωση της Τριπολιτσάς, το κομβικό γεγονός για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τη στρατηγική του.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Πραχαλιάς ανέφερε ότι ο στόχος του Κολοκοτρώνη ήταν, με την πολιορκία της Τριπολιτσάς, έδρα του πασαλικιού του Μοριά και πόλη τουρκική, «να χτυπήσει το κέντρο βάρους της οθωμανικής διοίκησης, την  κοιτίδα της οθωμανικής παντοδυναμίας. Στη συνέχεια θα ανέβαινε προς Βορράν και θα έφθανε όσο πιο μακριά μπορούσε».

«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το στρατηγικό του σχέδιο», επεσήμανε ο κ. Πραχαλιάς, και είπε ότι στην περίπτωση της Τριπολιτσάς, «μια πολιορκία, μια επιθετική ενέργεια, δηλαδή, διοργανώνεται με άμυνα, πέριξ της Τριπολιτσάς. Ο Κολοκοτρώνης εφάρμοσε τη μέθοδο του λαγού και του φιδιού, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο στρατιωτικό τετελεσμένο.

«Οι πολιτικές διεργασίες που ξεκίνησαν κατά την διοργάνωση και την άλωση, έφεραν την Πελοποννησιακή Γερουσία, δηλαδή την πρώτη οργάνωση του ελληνικού κράτους».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή.

Ειδήσεις: 
Video: 

Ο ρόλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην άλωση της Τριπολιτσάς | Και εγένετο Ελλάς | OPEN TV


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.