Το κτίριο του ΟΤΕ στο Παράλιο Άστρος επιστρέφει στον Δήμο

Το κτίριο του ΟΤΕ στο Παράλιο Άστρος επιστρέφει στον Δήμο

Σεπτέμβριος 22, 2016 - 11:46
1 σχόλια

Το ιστορικό της υπόθεσης και τα επόμενα βήματα

Ρεπορτάζ του astrosnews.gr

Ο στόχος επετεύχθη και με την σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης, το κτίριο του ΟΤΕ που είναι κτισμένο σε οικόπεδο που δωρίθηκε από την τότε κοινότητα Παραλίου Άστρους στο τότε δημόσιο οργανισμό (1969) για την ανέγερση τηλεπικοινωνιακού κέντρου, επιστρέφει ξανά ως δημοτική περιουσία καθώς έπαψε να χρησιμοποιείται για τον λόγο που δωρίθηκε.

Ας δούμε συνοπτικά όλες τις κινήσεις που οδήγησαν στην συγκεκριμένη δικαστική απόφαση υπέρ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και της Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους και το τι μέλλει γενέσθαι για να ολοκληρωθεί και τυπικά μια ιστορική για τον τόπο μας διαδικασία.

Οι πρώτες διεκδικητικές κινήσεις από πλευράς δήμου, ξεκίνησαν το 2003, με μια επιστολή του τότε δημάρχου Στράτη Δαλιάνη προς την διοίκηση του ΟΤΕ (αριθ πρωτ 2519 | 2/4/2003), μέσω της οποίας ζητούνταν η …καλοπροαίρετη επιστροφή του κτιρίου στο δήμο, καθώς ο Οργανισμός είχε πάψει ήδη για αρκετά χρόνια να το λειτουργεί. Ο κ. Δαλιάνης μάλιστα στην επιστολή του, ξεδίπλωνε και το όραμά του να κατεδαφίσει το κτίριο και να αποκαταστήσει το προϋπάρχον εκεί πάρκο ενώνοντας το με τους υπόλοιπους χώρους της πλατείας. Την αρνητική απάντηση του οργανισμού και μια σειρά αλληλογραφίας, ακολούθησε Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (403/2006) μετά από 3 χρόνια, υπό την νομική καθοδήγηση και τις υποδείξεις του δικηγόρου Δημήτρη Βερβεσού, η οποία προέβλεπε την αυτοδίκαιη μετεγγραφή της ιδιοκτησίας του ακινήτου από τον ΟΤΕ στο δήμο λόγω της αλλαγής χρήσης από την αιτία της δωρεάς. Ο ΟΤΕ άσκησε αμέσως αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης και η υπόθεση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, «τυπικά»  η απόφαση του ΔΣ αρκούσε για την μετεγγραφή του ακινήτου, το ζήτημα όμως κόλλησε στο Υποθηκοφυλακείο απ’ όπου ζητήθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση κι έτσι η αναμονή της δικαστική οδού αποδείχθηκε μονόδρομος.

Η υπόθεση τα επόμενα χρόνια βρέθηκε να βαλτώνει στα συρτάρια του ΣτΕ κι έτσι ο τότε τοπικός σύμβουλος Π. Άστρους και νυν ιερέας και ιατρός Σταύρος Δελημανώλης, καταθέτει αίτημα συζήτησης προς το Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας και πετυχαίνει ομόφωνη απόφαση (11/2008) αιτήματος επαναδιεκδίκησης από τον δήμο της κυριότητας του κτιρίου, στην οποία περιέχονταν οι νομικές υποδείξεις του κ. Βερβεσού.
Την συκεκριμένη απόφαση του Τ.Σ. καθώς και την προηγούμενη του Δ.Σ., αξιοποίησε τελικά η δημοτική αρχή το 2011 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Μανώλη Σκαντζού, με το Δ.Σ. να επικαιροποιεί την απόφαση του 2006 και υπό την νομική καθοδήγηση του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη να ενισχύει τη θέση του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ όμως έκρινε πως δεν είναι αρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης προκειμένου να δικαστεί τελεσίδικα, όποτε φτάσαμε στο 2015 και ο δήμαρχος Τάκης Μαντάς ζήτησε την συμβολή του δικηγόρου Σπύρου Κουτσογιάννη, ο οποίος συνέταξε το αιτιολογικό διεκδίκησης του κτιρίου σε συνεργασία με τον νομικό εκπρόσωπο του δήμου, δικηγόρο Παναγιώτη Γαλάνη.
Η εισήγηση των κ.κ. Κουτσογιάννη και Γαλάνη έγινε δεκτή από το δικαστήριο και πλέον η δικαστική απόφαση (αναμένεται να καθαρογραφεί) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών, αποτελεί τεκμήριο …ιδιοκτησίας για τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Οι κινήσεις που απομένουν πλέον είναι τυπικές μεν αλλά και ουσιαστικές, καθώς το ακίνητο πρέπει να μετεγγραφεί (υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο κλπ) στην ιδιοκτησία του δήμου Βόρειας Κυνουρίας (με την απόφαση ανά χείρας) και ο δήμος αντίστοιχα να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει πιθανή προσφυγή του ΟΤΕ κατά της τελεσίδικης απόφασης (σε ακυρωτικό όμως πλέον επίπεδο κι όχι επί της ουσίας της απόφασης) καθώς και διάφορα άλλα νομικά εργαλεία (ασφαλιστικά μέτρα για το περιεχόμενο του κτιρίου κλπ) τα οποία μπορεί να μεταχειριστεί ο ΟΤΕ για να …επιβραδύνει την πλήρη απώλεια του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πλέον δρομολογηθεί υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος της κοινότητας του Παραλίου Άστρους και των πολιτών ολόκληρου του δήμου, με ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, αναξιοποίητο επί της της ουσίας για πολλά χρόνια και …επικίνδυνο τώρα τελευταία, να επιστρέφει από μια μη κρατική –πλέον- εταιρία, σε δημόσιο έλεγχο. Κι αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτό.

γπ

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

γιατί ρε παιδιά; δε σας αρέσει ελεύθερη αγορά, που είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος πάντα; ο ΟΤΕ είναι γερμανικό δημόσιο και ο Σόιμπλε είναι φίλος μας. Ακούς εκεί! Σοβιετία θέλετε να γίνουμε;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.