«Ναι» κατά πλειοψηφία από το ΔΣ στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Τρίπολης

«Ναι» κατά πλειοψηφία από το ΔΣ στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Τρίπολης

Απρίλιος 25, 2024 - 15:36
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου

Για την παραγωγή ρεύματος από τον Δήμο Τρίπολης, μέσω φωτοβολταϊκών, και με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης συζήτησε το Σώμα κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης την Πέμπτη 25 Απριλίου.
Τα δύο θέματα προς συζήτηση ήταν: «Έγκριση τροποποίησης καταστατικού και συμμετοχής του Δήμου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας με την επωνυμία «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και διακριτικό τίτλο: «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 Κ.Α.Ε.» και «Απευθείας Εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων στην «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού» (Δυνάμει των διατάξεων του άρθρ. 196, του Ν. 4555/2018 «Κλεισθένης Ι»)

Ο Κώστας Τζιούμης έλαβε τον λόγο για να εξηγήσει τον λόγο του κατεπείγοντος, καθώς θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ως την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 350.000 ευρώ τον χρόνο από την κατανάλωση ρεύματος, η οποία κοστίζει στον Δήμο συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ το έτος. Όπως είπε, ο φάκελος είναι πλήρης.

Βάζουμε και ένα κεφάλαιο, γιατί είχαμε μηδέν κεφάλαιο, για τις εκμισθώσεις.

Ο κ. Γ. Σμυρνιώτης είπε: «Αν δοθεί παράταση, να έχουμε μια ενημέρωση, γιατί μιλάγαμε μόνο για του Τζίβα, να έχουμε ένα οικονομικό σχέδιο. Να δούμε ένα οικονομοτεχνικό πλάνο».

Ο κ. Κατσαφάνας ανέφερε: «Έχουμε τα πάντα, και οικονομοτεχνική μελέτη και τα πάντα. Αυξήσαμε τα οικόπεδα, διότι ο νόμος περιόριζε. Έχουμε στείλει τα χαρτιά μας όλα».

Ο μόνος που είχε αντιρρήσεις, ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βαγγέλης Γούργαρης: «Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω αν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της ΓΣ, ποιο είναι το ΔΣ της εταιρίας. Έγινε τροποποίηση του Καταστατικού, δεν έχουμε ενημερωθεί. Αναφέρεστε σε επτά διάσπαρτα φωτοβολταϊκά χωρίς να διευκρινίζετε αν είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Δεν έχουμε ούτε καν εκτίμηση κόστους διασύνδεσης και συνοδών έργων. Το ΣΔΑΜ επιδοτεί ποσοστό προϋπολογισμού μέχρι 2,8 εκτα. ευρώ. Δεν ξέρουμε με τι ποσοστό χρηματοδοτεί, τα υπόλοιπα χρήματα πού θα τα βρούμε; Θα πάμε σε δανεισμό από τις τράπεζες;».

Ο κ. Τζιούμης απάντησε: «Το σημερινό ΔΣ έχει να κάνει με δύο συγκεκριμένα θέματα. Τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν τη συζήτηση. Ο προϋπολογισμός είναι ως 3 εκατ. ευρω, άλλα έχει ψηφιστεί στη Δημοτική Επιτροπή. Ο Δήμος καλύπτεται, το 80% από εκεί, το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό. Οι μέτοχοι είναι ο Δήμος, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια σχολική, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, η ΔΕΥΑΤ. Οι πρόεδροί τους είναι εκπρόσωποι στην Ενεργειακή Κοινότητα».

Ο κ. Κατσαφάνας απντώντας για την τροποποίηση του Καταστατικού, είπε: «Η τροποποίηση του Καταστατικού είναι η συνέχεια του προηγούμενου, το μόνο που άλλαξε, ήταν η κατάργηση του ΝΠΔΔ και μπήκε το δημοτικό ραδιόφωνο».

Τα 3 εκατ. ευρώ είναι μαζί με τον ΦΠΑ. Το όφελος είναι σημαντικό, είχαμε μόνο δύο μήνες αλλά βρήκαμε τα οικόπεδα, και ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος για να κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για έγκριση.

Ο κ. Γούργαρης απάντησε: «Κοροϊδευόμαστε ότι θα αγοράσουμε χωράφια και θα αυξήσουμε το κεφάλαιο. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που θα προχωρήσουμε τη λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας, που θα έχουμε να καλύψουμε και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και η νομοθεσία λέει ότι θα μπορεί να μπει και ιδιώτης. Από πού θα βρει λεφτά η Πρωτοβάθμια να καλύψει μεθαύριο ένα σημαντικό ποσό; Έχουν ανατραπεί αυτή τη στιγμή τα δεδομένα. Στην αιχμή, η ζήτηση ενέργειας είναι 9 Γίγα. Μόνο από ΑΠΕ έχουμε σε λειτουργία 12 Γίγα, με 15 Γίγα στην αναμονή».

Σε λίγο θα ανοίξουμε χωματερές ενέργειας. Προχωράμε την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Κατσαφάνας απάντησε: «Η διαδικασία είναι εικονικός συμψηφισμός. Παράγουμε ρεύμα, το δίνουμε στη ΔΕΗ. Δεν βλέπω σκοπιμότητα. Πάμε να κάνουμε εμπόριο; Εισάγουμε 4 Γίγα ρεύμα, Δεν πάμε να φτιάξουμε μπαταρίες, ούτε τέτοιες ενέργειες. Θα ήμουν σύμφωνος να κάνουμε παραγωγή ρεύματος, για να έχει 4 - 5 εκατ. ευρώ εισόδημα από το ρεύμα».

Ο κ. Τζιόύμης είπε: «Δεν κατανόησα τι ήθελε να πει ο κ. Γούργαρης. Υπάρχει φάκελος που ετοιμάζεται, τα πάντα. Αυτά δεν έρχονται στο ΔΣ, όλη αυτή η χαρτούρα. Δεν πάμε να πουλήσουμε ρεύμα, πάμε να μειώσουμε το ρεύμα που καταναλώνουμε. Εκεί που πληρώνουμε 1,5 εκατ. ευρώ, θα έχει ο Δήμος δικό του ρεύμα 450.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Δήμος θα βάλει 500.000 ευρώ και σε έναν χρόνο θα έχει γλιτώσει 450.000 ευρώ. Θα είναι μια απολύτως δημοτική ενεργειακή κοινότητα».

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Γιάννης Τρουπής: «Πολλοί Δήμοι παρακαλούν για κάποιου είδους μπάτζετ, τα χρήματα θα αποσβεστούν και θεωρώ ότι δημιουργούμε μπακ - απ για το μέλλον».

Ξεκινάει κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις ενεργειακής αυτάρκειας για τον Δήμο. Εν τέλει, εκείνοι που συμμετέχουν, ως εκπρόσωποι, έχουν και την ευθύνη της υπογραφής τους. Σε θέματα που αφορούν στον Δήμο, θα πρέπει να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις ομόφωνες, για ιστορικούς και για ψυχολογικούς λόγους.

«Τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης, αν δεν ζητηθούν, αν δεν γίνουν προτάσεις, πάνε, πέταξαν. Οτιδήποτε γίνεται, πρέπει να κοιτάμε να κάνουμε σε πολλά πράγματα προτάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα πεδίο για να τα διεκδικήσουμε».

Αν πάρει παράταση, να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενέστερα. Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε κάποια κονδύλια από το ΣΔΑΜ για να αφήσουμε κι εμείς κάτι πίσω μας.

Ο κ. Γούργαρης είπε ότι «όλα αυτά που θεωρείτε αυτονόητα μόνο αυτονόητα δεν είναι». «Εγώ ακόμα δεν ξέρω ποιοι εκπροσωπούν τους μετόχους. Ούτε για τη τροποποίηση του Καταστατικού. Καλλιεργείτε όλοι σας την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε τη κατάσταση. Όλα περνάνε από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Έπρεπε να είχαμε τη μη τεχνική περίληψη. Δεν θα αλλάξει τίποτα. Η τιμή του ρεύματος θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Ανοίγουμε τις χωματερές ενέργειας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για περικοπές και το μόνο που θα κάνουμε, θα είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τις ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών. Ασφαλώς θα ψηφίσω κατά».

Τα θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.