Πάσχα στο Λεωνίδιο: Η κατάνυξη, τα πολύχρωμα αερόστατα και η Τσακώνικη φιλοξενία το κάνουν αληθινά ξεχωριστό (pics,vid)

Πάσχα στο Λεωνίδιο: Η κατάνυξη, τα πολύχρωμα αερόστατα και η Τσακώνικη φιλοξενία το κάνουν αληθινά ξεχωριστό (pics,vid)

Απρίλιος 23, 2024 - 21:00
0 σχόλια

Σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και για την Κυριακή της Ανάστασης, τη λαμπρότερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Η μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή, που φέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου και της ελπίδας για την προσωπική αναγέννηση των πιστών, και τα έθιμα που την συνοδεύουν, πάμπολλα και ξεχωριστά από τόπο σε τόπο, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών που επιθυμούν, εκτός από το να γνωρίσουν νέα μέρη και να ξεκουραστούν, να βιώσουν και τη μεγάλη αυτή γιορτή στον τόπο που επελεξαν για τις Πασχαλινές διακοπές τους.

Στη Νότια Κυνουρία, το Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, είναι ένας από εκείνους τους τόπους όπου το Πάσχα έχει ξεχωριστή θέση στον ημερολογιακό χρόνο. Άλλωστε, ο μεγάλος Έλληνας επιφυλλιδογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Δημήτρης Ψαθάς, που ήταν λάτρης του, έγραψε κάποτε: «... Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο».

Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, προετοιμάζουν τα σπίτια τους για τη μεγάλη γιορτή, ασβεστώνοντας της αυλές με τον παραδοσιακό τρόπο. Έτσι, τα λουλούδια που στολίζουν τα παραδοσιακά σπίτια και τις αυλές λάμπουν ακόμα περισσότερο και μοσχβολούν. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα έχει κατανυκτικό χαρακτήρα. Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, μετά τη Σταύρωση, οι γυναίκες και τα κορίτσια στολίζουν τους επιταφίους με μεγάλη φροντίδα. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, κρίνοι, αγριολούλουδα με περισσή μαεστρία τοποθετούνται στους επιταφίους, που ευωδιάζουν από τις μυρωδιές.

Με μεγάλη φροντίδα κατασκευάζουν και τα αερόστατα, που το βράδυ της Ανάστασης φωτίζουν τον ουρανό και αποτελούν μοναδικό έθιμο αυτής της γωνιάς της Αρκαδίας.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του από παλιά  το 1900 περίπου και έφτασε στο Λεωνίδιο από την Κίνα. Οι ναυτικοί του Λεωνιδίου ταξιδεύοντας στις θάλασσες έφερναν μαζί τους ότι τους έκανε εντύπωση. 

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής οι Επιτάφιοι των πέντε ενοριών του Λεωνιδίου ξεκινούν από τις εκκλησίες συνοδευόμενοι από το μεγάλο ξύλινο Σταυρό,  τα εξαπτέρυγα, το εκκλησίασμα και τους ιερείς και συναντώνται στην προ του Ηρώου Πεσόντων πλατεία.

Ενώ αναπέμπεται δέηση, η εκκλησιαστική χορωδία που ίδρυσε ο μακαριστός Δημήτριος Γολεγός ψάλλει τα Εγκώμια. Κατάνυξη και δέος για τον θάνατο του Θεανθρώπου, ελπίδα για την Ανάσταση.

Μεγάλο Σάββατο βράδυ, οι πιστοί συγκεντρώνονται στους ναούς και περιμένουν τις αναστάσιμες καμπάνες, το «Χριστός Ανέστη» που ακούγεται από τα μεγάφωνα, το Αναστάσιμο φως.

Και ύστερα, το Λεωνίδιο μετατρέπεται σε ένα μοναδικό θέαμα: Από τη μια τα βαρελότα, τα δυναμιτάκια,  οι δυναμίτες και τα κανούλια, από την άλλη χίλια αερόστατα, πολύχρωμα και φωτεινά, ξεκινούν το ταξίδι τους για τον ουρανό, μεταφέροντας το Αναστάσιμο μήνυμα.

Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Αναστάσεως επικρατεί σχετική νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι.  Οι φωτιές από τις κολλημάρες των αεροστάτων πολλές φορές γίνονται ορατές μέχρι τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.

Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με καλόπιοτο κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αβγά.

Στην Ακολουθία της Αγάπης, το απόγευμα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο.

Φουστανελοφόροι και τζουμπελούδες χορεύουν τον Τσακώνικο και άλλους δημοτικούς χορούς.

Η μουσική είναι πάντα ζωντανή από λαϊκούς ντόπιους οργανοπαίκτες.  Προσφέρονται σ΄ όλους παραδοσιακές δίπλες που νοικοκυρές έφτιαξαν στα σπίτια τους. Το γλέντι κρατά για ώρες και όλοι μαζί, κάτοικοι και επισκέπτες, γιορτάζουν την Αγάπη, το κορυφαίο Πασχαλινό μήνυμα.

Όσοι επιλέξετε να κάνετε Πάσχα στο Λεωνίδιο, θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Παρακολουθήστε το βίντεο του Arcadia Portal

Video: 

ArcadiaPortal.gr - Φαντασμαγορική Ανάσταση στο Λεωνίδιο

ArcadiaPortal.gr - Timelapse Ανάσταση στον Αγ. Ιωάννη στο Λεωνίδιο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.