Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 1821 αρχίζει στην Τριπολιτσά το μαρτύριο των προκρίτων και αρχιερέων του Μοριά

Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 1821 αρχίζει στην Τριπολιτσά το μαρτύριο των προκρίτων και αρχιερέων του Μοριά

Φεβρουάριος 08, 2021 - 18:33
1 σχόλια

Οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των Ελλήνων είχαν φουντώσει και ο τοποτηρητής (καϊμακάμης) της Τριπολιτσάς Μεχμέτ Σαλήχ, για να προλάβει τις εξελίξεις, αποφάσισε να καλέσει στην πόλη τους πρόκριτους και τους αρχιερείς του Μοριά. Για να καμφθούν οι υποψίες των Τούρκων και να αποφευχθούν γενικευμένες σφαγές του πληθυσμού, οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του καϊμακάμη, γνωρίζοντας ότι βαδίζουν προς το μαρτυρικό θάνατο.

Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 1821 παρουσιάστηκαν στο σεράι της Τριπολιτσάς 16 πρόκριτοι, με πλέον επιφανείς τους Θεόδωρο Δεληγιάννη (αδελφό του Κανέλλου) και Αναστάσιο Μαυρομιχάλη (γιο του Πετρόμπεη), καθώς και οι Μητροπολίτες Τριπολιτσάς Δανιήλ, Μονεμβασίας Χρύσανθος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Δημητσάνης Φιλόθεος, Ναυπλίου Γρηγόριος, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Κορίνθου Κύριλλος και Ωλένης Φιλάρετος.

Δεν παρουσιάστηκαν οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς των Πατρών και Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του διακόνου Ζαφειρόπουλου, οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς μεταφέρθηκαν «εις το κάτω μέρος του Σεραγίου, εις δεινοτάτην και φρικτοτάτην ειρκτήν των καταδίκων» και δέθηκαν όλοι στο φοβερό Κούτσουρο «εις τας οπάς του οποίου εισήρχοντο οι πόδες των βασανιζομένων. Εισελθόντες δε εις ταύτην την φυλακήν συνέδεσαν διά μακράς αλύσεως τους Αρχιερείς και Προύχοντας την εσπέραν εκείνην». Οι συνθήκες κράτησης ήταν τόσο φρικτές «ώστε ουδέ τους πόδας ηδύναντο να εκτείνωσιν, αλλά νυχθημερόν καθήμενοι διαλέγοντο, και ούτως εκοιμώντο επί πέντε ολόκληρους μήνας, μη δυνάμενοι να ανακληθώσι… Αέναος ιδρώς έρρε ποταμιδόν εκ των σωμάτων αυτών, εξ ου τα ενδύματα αυτών εσάπησαν».

Μετά την άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 απελευθερώθηκαν σε άθλια κατάσταση οι κρατούμενοι όμηροι. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης πέθανε καθώς τον μετέφεραν με φορείο εκτός της πόλης, ο Αναγνώστης Κωστόπουλος και ο Παπαλέξης δεν πρόλαβαν να αποφυλακιστούν, ο Ιωάννης Περούκας ξεψύχησε στο δρόμο προς το Άργος, ενώ από τους αρχιερείς πέθαναν ο Ναυπλίου Γρηγόριος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, ο Δημητσάνης Φιλόθεος και από τους κληρικούς ο πρωτοσύγκελος Ανδρούσης Χρύσανθος.

Σήμερα, κοντά στο σημείο που βρίσκονταν το φρικτό κελί τους στο σεράι, βρίσκεται στην Τρίπολη το μνημείων των προκρίτων και αρχιερέων του Μοριά, για να θυμίζει σε όλους τη μεγάλη θυσία στην οποία βάδισαν οικειοθελώς, προκειμένου να βοηθήσουν την Εθνεγερσία….

Γιώργος Πραχαλιάς
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.