Σμυρνιώτης: Καθυστερούν τα έργα στην Τρίπολη - Τζιούμης: Κανένας δήμαρχος δεν θέλει καθυστερήσεις

Σμυρνιώτης: Καθυστερούν τα έργα στην Τρίπολη - Τζιούμης: Κανένας δήμαρχος δεν θέλει καθυστερήσεις

Φεβρουάριος 27, 2024 - 21:31
8 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου το βράδυ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΔΣ είπε ότι θα γίνεται αυτού του είδους η συνεδρίαση κάθε δύο μήνες, ενώ ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης διευκρίνισε αργότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η λογοδοσία αφορά στους δύο τελευταίους μήνες της διαχείρισης της δημοτικής αρχής και όχι στα παρελθόντα έτη.

Η δεύτερη ερώτηση που συζητήθηκε, μετά την ερώτηση του κ. Βαγγέλη Γούργαρη για τις δομές Υγείας, την υπέβαλε η παράταξη του Γιάννη Σμυρνιώτη και αφορούσε, τι άλλο;, τα έργα στον Δήμο, και συγκεκριμένα, εκτός από την πλατεία Αγίου Βασιλείου, τη Βίλα Τουρκοβασίλη, το Πνευματικό Κέντρο και το Παλαιό Δημαρχείο.

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα έργα, την εξέλιξη εργασιών, να κατατεθούν οι λογαριασμοί, οι πιστοποιήσεις, να απαντηθεί το ποσοστό του έργου ανάπλασης της πλατείας που έχει ολοκληρωθεί και το χρονοδιάγραμμα, αν έχει εφαρμοστεί το σχέδιο χάραξης και υψομέτρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκατάσταση της Βίλας Τουρκοβασίλη έχει χρόνο υλοποίησης 15 μήνες, το Παλαιό Δημαρχείο 18 μήνες, το Πνευματικό Κέντρο 12 μήνες και η προθεσμία για αυτό το τελευταίο έργο έληξε χθες, όπως είπε ο κ. Σμυρνιώτης.

«Είναι ένα έργο που δημοπρατήθηκε το 2021, τον Οκτώβρη, με προθεσμία 15 μήνες. Βρισκόμαστε προς τον 28ο μήνα. Τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ένα ποσοστό 46% περίπου. Δίνονται προθεσμίες κατά καιρούς, το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Το έργο έχει ταλαιπωρήσει την πόλη, έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα, έχουν κλείσει 4-5 καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, και έχει προβλήματα. Το σχέδιο που μας δείξατε για τη χάραξη των υψομέτρων, θα δημιουργήσει προβλήματα. Είμαστε στο 42%, θα κάνουμε άλλους 28 μήνες;», ρώτησε.

Ο κ. Σμυρνιώτης ακόμα είπε ότι κάποια έργα που υπεγράφησαν, κινδυνεύουν να πάνε στην ίδια λογική. «

Η βίλα είναι στον έβδομο μήνα, το Παλαιό Δημαρχείο δεν ξέρω αν έχει μπει πρόκα, το Πνευματικό Κέντρο έληξε. Δίνατε προθεσμίες και βλέπω μια τακτική, ότι τα έργα έχουν αστοχίες

Ο κ. Κώστας Τζιούμης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η πλατεία, αφού η λογοδοσία αφορά το πρώτο δίμηνο της δημοτικής αρχής. «Θα μπορούσα να μιλήσω για αυτά που έχουν γίνει αυτό το δίμηνο, η πλατεία έχει συζητηθεί καμιά σαρανταριά φορές. Δεν υπάρχει κανένα κρυφό στοιχείο. Οποιοδήποτε στοιχείο, οποιαδήποτε στιγμή, θα το πάρετε. όλα τα στοιχεία του έργου είναι στη διάθεση όλων. Είπε ο κ. Σμυρνιώτης ότι ήδη 3-4 καταστήματα έκλεισαν στην πλατεία από το έργο. Φταίει το έργο αν κάποιος πήρε σύνταξη και έκλεισε το μαγαζί του; Το έργο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρηματίες, όπως κάθε έργο, αλλά το να λέμε ότι έχουν κλείσει καταστήματα, είναι λάθος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η πλατεία συζητείται στο ΔΣ για πολλοστή φορά. Έχουν ενημερωθεί όλοι για όλα τα θέματα, άρα απλώς θα επαναλάβω όλα αυτά που έχω πει. Το έργο κλείνει δύο χρόνια, όχι τρία. Με χρονοδιάγραμμα αρχικό 18 μήνες, που το κάναμε 15 μήνες για να μην έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεση. Έχει καθυστέρηση έξι μήνες, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί, ένα έργο στο κέντρο της πόλης, με ζωντανή την πόλη, που γίνεται τμηματικά. Με θέματα που προκάλεσαν κάποια καθυστέρηση με την Αρχαιολογία, και σε μια συγκυρία όπου από τη δημοπράτηση ως την έναρξη, μεσολάβησε η ενεργειακή κρίση που το επιβάρυνε. Μαζί με εμάς, ο κ. Νίκας υπέγραψε στο ΠΕΠ πέντε έργα, και το μοναδικό που υλοποιείται, είναι το δικό μας. Σε μια συγκυρία που εκατοντάδες έργα στην Ελλάδα έχουν διακοπεί. Ένα έργο που από τη φύση του είχε τεράστιες δυσκολίες, που έπεσε στη συγκυρία της κρίσης, είναι πρωτοφανής αυτή η καθυστέρηση που δεν την έχουμε ξαναδεί στον Δήμο Τρίπολης; Το έργο αυτό στοχοποιείται από την πρώτη μέρα. Απόλυτα κατανοητή η δυσφορία των επαγγελματιών, καμιά εικοσαριά μέρες ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός, και ζητούμε την κατανόηση των πολιτών. Τα χρήματα που φέρνει ο Δήμος, τα διεκδικεί μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα, δηλαδή για να βγάλεις τα χρήματα για το Παλαιό Δημαρχείο, πρέπει να φτιάξεις μια μελέτη, να υποβάλεις πρόσκληση και εκεί που θα έχουν υποβάλει πενήντα δήμοι, να είσαι στους είκοσι καλύτερους. Άρα, σημαίνει ότι κάναμε δουλειά για να φέρουμε χρηματοδοτήσεις. Βίλα Τουρκοβασίλη: Ένταξη τον Μάιο, δημοπρασία άμεση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης τώρα βγάζει για πρώτη φορά χρήματα. Οι εργολάβοι ζητούν προκαταβολή, αλλά οι προκαταβολές τώρα βγαίνουν

«Για την πλατεία Αγίας Βαρβάρας ο εργολάβος δεν ζήτησε προκαταβολή. Αν νομίζει κάποιος ότι ένας δήμαρχος θέλει να καθυστερεί ένα έργο, ας το πει. Από το ''Αντώνης Τρίτσης'' δεν έχει έρθει χρηματοδότηση. Ο Δήμος φταίει; Κάθε λογαριασμός που στέλνεται, πάει στο υπουργείο και το υπουργείο πληρώνει. Πνευματικό Κέντρο: Προβλήματα της μελέτης, το έργο έχει προχωρήσει, έχουν παραγγελθεί τα κουφώματα και οι μηχανισμοί. Άρα, λοιπόν, για να κλείσω, κανένας δεν θέλει να καθυστερούν τα έργα. Τα έργα δεν χαρίζονται, διεκδικούνται. Σε μια συγκυρία που πολλά έργα έχουν σταματήσει στη χώρα, στον Δήμο μας δεν έχουν σταματήσει. Και ο εργολάβος παίζει ρόλο. Ο κ. Σμυρνιώτης είχε έναν εργολάβο που έκανε τέσσερα χρόνια να φτιάξει την πλατεία Άρεως. Το Open Mall το φτιάξαμε γρήγορα. Τα έργα προχωρούν και θα ολοκληρωθούν. Είναι κατανοητή η δυσφορία των πολιτών». 

Ο κ. Αλέξανδρος Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στα υψόμετρα της πλατείας Αγίου Βασιλείου, λέγοντας ότι η Αρχαιολογία επεσήμανε ότι πρέπει να είναι ίδια υψόμετρα με τα κατωκάσια, και ότι όλα αυτά προσαρμόστηκαν.

Το αποτέλεσμα που βγήκε είναι άψογο, δεν θα δημιουργηθεί θέμα ως προς τα όμβρια ύδατα. Όπου χρειαστεί να γίνουν προσβάσεις ΑμεΑ θα γίνουν

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Λαγού και μια λεκτική κόντρα με τον κ. Σμυρνιώτη, μάλιστα ο κ. Λαγός κάποια στιγμή, επειδή γελούσε ο κ. Σμυρνώτης είπε: «Γιατί γελάς; Χάχας είσαι;» και είπε ότι επί εποχής Σμυρνιώτη έπεσαν τα δέντρα γύρω από τη Βίλα Τουρκοβασίλη.

Ο κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε συνταξιοδοτήσεις ούτε κάτι άλλο, και ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η δημοτική αρχή ευθύνεται για το κλείσιμο των καταστημάτων. Μίλησε για μικρά σκαλοπάτια που υπάρχουν στην πλατεία και όπου «θα σκοτωθεί κόσμος» και επεσήμανε: «Η αντιπολίτευση δεν θέλει το έργο να κολλήσει. Θέλει να μην έχει προβλήματα το έργο. Εύχομαι να ολοκληρωθεί το έργο κανονικά και νομότυπα. Κάνετε διαχείριση χωρίς να είστε προετοιμασμένοι. Οι εργολάβοι κάνουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν. Μπροστά από το φαρμακείο Γιαννούλη το κομμάτι ήταν κλειστό δυόμιση μήνες, χωρίς κυκλοφοριακή διευθέτηση, χωρίς ειδικές πινακίδες. Ως διαχειριστές του έργου, δεν έχετε κάνει ποτέ τίποτα».

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του κ. Παπαδημητρίου και του κ. Τζιούμη σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία.

Ο κ. Τζιούμης είπε, απαντώντας: «Να μας πείτε τι θα πει ''δεν θα κλείσει νομότυπα το έργο'' της πλατείας; Ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα γιατί δεν πήρατε την παλιά μελέτη και φτιάξαμε καινούρια που δεν την πληρώσαμε, και συκοφαντήθηκε το έργο αυτό από την πρώτη μέρα. Λέτε ότι τους εργολάβους δεν τους ελέγχει η Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς να το τεκμηριώνετε».

Είναι ξεκάθαρο, έχετε στοχοποιήσει ένα έργο.


8 Σχόλια

Δήμαρχε έλεγες ψέματα στο κόσμο ότι υλοποιείτε ακριβώς τη μελέτη της πλατείας Άγιο Βασίλη αλλά ο Κανελόπουλος κατόπιν πιέσεων αποκάλυψε ότι η πλατεία είναι 15 πόντους ψηλότερα από ότι λέει η μελέτη με αποτέλεσμα να μην έχει πουθενά πρόσβαση ΑμεΑ. Και καλά ότι σας υποχρέωσε η αρχαιολογία. Και έτσι να ήταν τα τσακάλια που έκαναν τη μελέτη δεν μπορούσαν να βάλουν και μερικές ράμπες; Απαράδεκτοι.

Δήμαρχε προχώρα τόσα έργα δεν είχαν γίνει ποτέ στην πόλη μας. Γιαυτό και πήρες το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ δήμαρχος στην Τρίππλη

@07:30 - Προφανώς αναφέρεσαι στους διορισμούς και έχεις δίκιο. Τις λες ρε παιδί μου, τέτοια ποσοστά; Ξεπέρασε και τον Κωνσταντόπουλο;

ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. ΚΟΝΤΕΥΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΟΛΕΣ. ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΧΩΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ"""""

Ρε Γιαννάκη, αφού κάθε τόσο για διαφορετικό λόγο ενστάσεις, ερωτήσεις, κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο που όποτε μνημονεύονται οι "τραγικοί" δήμαρχοι είσαι νούμερο ένα στη λίστα. Μόνο οι παπαγάλοι και τα τσιράκια σου σε στηρίζουν και σου κάμουν ζημιά. Αν συνεχίσεις έτσι σε μια δεκαετία θα κυκλοφορείς στην πόλη και θα σε κοροϊδεύουν τα παιδάκια. Εγώ σα φίλος στο λέω, ήρθε ώρα να αποσυρθείς. Κάνεις κακό στην πόλη, το συνδυασμό σου και πάνω απ'όλα στον εαυτό σου. Και αν δε σε νοιάζει ο εαυτός σου σκέψου τους δικούς σου ανθρώπους και το κακό που τους κάνει η συμπεριφορά σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.