Στάχτη έγιναν 300.000 στρέμματα το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Στάχτη έγιναν 300.000 στρέμματα το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Οκτώβριος 20, 2016 - 18:23
0 σχόλια

Με 302.000 στρέμματα καμένης βλάστησης, «το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας», όπως ανακοίνωσε το WWF, κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία επισήμως λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το EFFIS (European Forest Fire Information System), το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν οι πολύπαθες της Θάσου, της Χίου και της Εύβοιας, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η 'Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Ενώ, αρκετά ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο. Επίσης, καλεί την πολιτεία να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και τον Σεπτέμβρη.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.