Τρίπολη: Για πόσο ακόμα θα αγνοούμε τα σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων;

Τρίπολη: Για πόσο ακόμα θα αγνοούμε τα σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων;

Φεβρουάριος 26, 2024 - 11:04
5 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η εγκληματικότητα των ανηλίκων είναι ένα από εκείνα τα θέματα που έρχονται καθημερινά στην επικαιρότητα, με τον πιο σκληρό τρόπο. Οι ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου που αφορούν στη βία μεταξύ μαθητών, στη βία μεταξύ ανηλίκων, σε κλοπές, σε επιθέσεις, σε πολύ σοβαρά περιστατικά ξυλοδαρμού μεταξύ ακόμα και παιδιών μικρής ηλικίας, ακόμα και μέσα στο προστατευμένο, θεωρητικά, σχολικό περιβάλλον, είναι πολύ συχνές πλέον. Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά δεν φαίνεται το φαινόμενο να καταλαγιάζει.

Τα παιδιά, δυστυχώς, μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά μεταξύ τους, και ακόμα χειρότερα, για να το πούμε απλά, «κουκιά τρώνε, κουκιά μαρτυράνε».

Ζουν σε έναν βίαιο κόσμο και συμπεριφέρονται σύμφωνα με αυτά που βλέπουν.

Τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα γεμίζει τα φύλλα των εφημερίδων. Στυγνές δολοφονίες διά ασήμαντον αφορμήν, γυναικοκτονίες, βιασμοί παίζουν από το πρωί ως την άλλη μέρα το πρωί στα κανάλια. Κάθε φορά, ακόμα πιο σκληρό το έγκλημα. Κάθε φορά, ακόμα περισσότερη δημοσιότητα, η οποία μάλλον συμβάλλει στο να συνηθίσουμε το φαινόμενο παρά στο να προβληματιστούμε πάνω σε αυτό και να ξεκινήσουμε να το αντιμετωπίζουμε, ο καθένας από όποιο μετερίζι βρίσκεται. Ειδικοί -από ψυχολόγους ως εγκληματολόγους- περιφέρονται στα κανάλια και μιλούν για όσα λεπτά τούς δίνεται ο λόγος και μετά τίποτα.

Σε τι κόσμο ζουν οι ανήλικοι, οι μαθητές, τα παιδιά μας; Όχι σε έναν κόσμο ηθικό και αγγελικά πλασμένο. Ποτέ δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά η κοινωνία μας, ας μην κοροϊδευόμαστε κι ας μην νοσταλγούμε τις παλαιότερες εποχές. Ζουν σε έναν κόσμο λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας. Ζούμε σε έναν κόσμο που μια λογομαχία για μια θέση πάρκινγκ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φόνο. Ζούμε σε έναν κόσμο που φωνάζει εκείνος που έχει άδικο επειδή νιώθει ότι όποιος υψώσει τη φωνή του καλύπτοντας όλους τους άλλους, θα υπερισχύσει.

Ζούμε σε έναν κόσμο που τον αδύναμο συνάνθρωπο οι περισσότεροι θα τον προσπεράσουν και θα βρεθούν και κάποιοι που θα τον χλευάσουν ή και θα ασκήσουν βία πάνω του. Και όλα αυτά, είναι ανεκτά.

Και το χειρότερο: Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι δεν θα μας αγγίξει η βία αν σκύψουμε το κεφάλι, αν περιχαρακωθούμε στο σπίτι μας ή αν δεν καταγγέλλουμε περιστατικά που αφορούν εμάς, τα παιδιά μας ή τους γείτονες, οι οποίοι είναι πάντοτε «ήσηχοι άνθρωποι και δεν είχαν δώσει αφορμή».

Ήταν τέλη Ιουλίου του 2022 όταν συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων στην Τρίπολη. Βέβαια, η συμμορία ανηλίκων ήταν ήδη γνώριμη στις αρχές και στα παιδιά που συχνάζουν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Συγκεκριμένα, παιδιά σε ομάδες των 15 - 20 ατόμων κατατρομοκρατούσαν μικρότερα παιδιά, και ένας 17χρονος είχε βγάλει στιλέτο για να απειλήσει συνομήλικό του.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι τέσσερις ανήλικοι αφενός προέβησαν σε πράξη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ με την απειλή βίας λήστεψαν ακόμα δύο ανηλίκους. Οι δύο συνελήφθησαν και αναζητούνται οι άλλοι δύο (δείτε ΕΔΩ).

Τι θα κάνουμε για όλα αυτά; Γονείς, κοινωνία, εκπαιδευτικοί, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμος και Περιφέρεια;

Τι θα κάνουμε εμείς, οι απλοί πολίτες;

Είμαστε ενήλικοι, είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς διαμορφώνουμε την κοινωνία, δεν την διαμορφώνουν τα παιδιά και δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε με τις δικές μας ευθύνες.

Ύστερα και από τη σημερινή υπόθεση που ήρθε στη δημοσιότητα, είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσει το θέμα να απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία και τους φορείς.

Ή, για να το θέσω διαφορετικά, υπάρχουν πολύ, πολύ σοβαρά θέματα απέναντι στα οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κωφεύουμε ούτε να τα αγνοούμε, πέρα από τις πλατείες και τους διαξιφισμούς περί όνου σκιάς.

Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και οι πολίτες και ο Δήμος, και η αντιπολίτευση και τα σχολεία και οι Σύλλογοι Γονέων.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

5 Σχόλια

Κάποτε όταν ενα παιδί εκδήλωνε αντικοινωνική συμπεριφορά στο σχολείο, όταν γύριζε σπίτι του, οι γονείς του το τιμωρούσαν πιο αυστηρά από ό,τι οι καθηγητές του. Σήμερα, αν οι γονείς μάθουν ότι το παιδί τους τιμωρήθηκε για κάτι, πηγαίνουν στο σχολείο και τραμπουκίζουν τους καθηγητές και τα άλλα παιδιά. Φυσιολογική εξέλιξη είναι το παιδί όταν μεγαλώσει λίγο να θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και σε όποιον θέλει. Δε χρειάζεται να διαβάσουμε διατριβές κοινωνιολογίας.

Οσο αγνοείτε ότι αντί για αναμορφωτήρια με συγκεκριμένη αγωγή μπορεί να κρυφτεί το πρόβλημα στα ΕΠΑΛ (κυρίως) δεν θα υπάρξει λύση.

Ζουμε την εποχη των υπερμετρων δικαιωματων και των μηδαμινων υποχρεωσεων. Μαθαινουν τα παιδια τους μονο τα δικαιωματα που εχουν και ξεχνουν να τα μαθουν τις υποχρεωσεις τους τοσο τις κοινωνικες και τις οικογενιακες, αλλα ακομα και αυτες της μαθησης, του σεβασμου κτλ. Παραγουν ευθυνοφοβια ημιμαθηση και αεργια.

Οσοι υποστήριξαν τα περιτρίμματα του "ή εμείς ή αυτοί" και του "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" που τραμπούκιζαν και λεηλατούσαν το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) δεν έπρεπε να έχουν μούτρα να μιλάνε για την γέννηση της βίας!

Κυρία Γαλανιάδη Σας εκτιμώ ιδαίτερα για τη γραφή σας αλλά ο λόγος σας στο άρθρο θα έπρεπε να είναι αποκαλυπτικός και δηκτικός. Δεν φταίει πάντοτε ο νεαρός που μεγάλωσε σε φτωχικό περιβάλλον ή σε ιδιαίτερες συνθήκες Γιατί μια φορά να μην πείτε τα πράγματα με το όνομά τους ότι συγκαλύπτουμε την παρανομία και τη μπόχα από τα πλουσιόπαιδα και τα καθως πρέπει μανάρια της κατά τα άλλα ανώτερης τάξης, Γιατί δεν βγαίνετε να καταγγείλετε όλους εκείνους , ακόμα και τους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη και συγκαλύπτουν τους γόνους που σπάνε, ληστεύουν κάνουν πλάκα , κάνουν διακίνηση ΤΟΛΜΗΣΤΕ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.