Βόλτα στο ιστορικό Χρυσοβίτσι (pics)

Βόλτα στο ιστορικό Χρυσοβίτσι (pics)

Φεβρουάριος 04, 2024 - 10:30
0 σχόλια

Η περιήγηση στα χωριά του Φαλάνθου του δήμου Τρίπολης κρύβει πολλές εκπλήξεις Τα ιστορικά χωριά έχουν πολλά να σου αποκαλύψουν αν επιλέξεις να τα ανακαλύψεις.

Οδηγήσαμε στον δρόμο από πάνω από το Νοσοκομείο της Τρίπολης, περάσαμε την Σιλίμνα και την Δαβιά και στρίψαμε προς Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή είναι ελατοσκέπαστη και προσφέρεται για φωτογραφίες. Προσοχή όμως τους χειμερινούς μήνες μερικά κομμάτια του δρόμου έχουν πάγο. Μειώστε ταχύτητα και απολαύσετε την διαδρομή.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. ανάμεσα σε δύο κατάφυτες πλαγιές, βρίσκεται στην άκρη του δάσους του Μαινάλου, 21 χλμ. από την Τρίπολη. Έχει αρκετά παλιά πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Με το που μπαίνεις στο χωριό στην είσοδο σχεδόν η πετρόχτιστη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου σε καλωσορίζει. Η εκκλησία ανακαινίστηκε πρόσφατα και στέκεται εκεί από τον 19ο αιώνα.

Το χωριό έχει καλή τουριστική υποδομή. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για ομαδικές διανυκτερεύσεις, ταβερνάκια και καφενεία με τοπικό χρώμα, και προσφέρουν όλο το χρόνο παραδοσιακή φιλοξενία και Αρκαδική κουζίνα.

Το Χρυσοβίτσι είναι ένα καλό ορμητήριο για την πρόσβαση και σε άλλα χωριά, όπως η Στεμνίτσα.

Την ιστορική του φήμη, ωστόσο, τη χρωστά στην ιδιαίτερη διασύνδεσή του με την Επανάσταση του 1821, στα αυτά τα μέρη έδρασαν οι Κολοκοτρωναίοι.

Κάθε χρόνο τιμάται στο Χρυσοβίτσι η πρώτη ελεύθερη επαναστατική και πολιτική διοίκηση των Ελλήνων. Το έγγραφο που υπεγράφη στις 28 Απριλίου του 1821 και με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ορίστηκε η πενταμελής Εφορεία με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη ουσιαστικά αποτελεί την επίσημη πράξη της οργάνωσης των επαναστατημένων Ελλήνων. Κυρίως, όμως, ήταν ένας τρόπος να χωριστούν οι αρμοδιότητες των Κολοκοτρώνη και Δεληγιάννη. (δείτε ΕΔΩ την ιστορία)

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Δασικής Ιστορίας, το οποίο παρουσιάζει τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους του Μαινάλου, αλλά και την οικολογική σημασία της περιοχής.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.