Το ξεχασμένο από τα σχολεία της Αρκαδίας σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Το ξεχασμένο από τα σχολεία της Αρκαδίας σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι

Φεβρουάριος 19, 2024 - 12:54
4 σχόλια

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στον Δήμο Τρίπολης πολλά έγιναν στον Δήμο μας και στην πόλη μας, αλλά, όπως απεδείχθη, ούτε διάρκεια είχαν οι δράσεις αυτές ούτε κάποιο ιδιαίτερο νόημα, ως προς τα, ας πούμε, μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτών των δράσεων.

Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Με την έναρξη του έτους, το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης ανακοίνωσε ότι το επισκέφθηκαν μέσα στο 2023 4.500 μαθητές από τα σχολεία. Το Πολεμικό Μουσείο προσπάθησε πολύ, σε συνεννόηση με τα σχολεία και όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους, να διοργανώσει επισκέψεις μαθητών, με σκοπό να δουν τεκμήρια της ιστορίας μας και να μάθουν λίγα πράγματα για αυτήν.

Το Πολεμικό Μουσείο αξιοποίησε το momentum της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ωστόσο, χωρίς να προβαίνουμε σε κάποια σύγκριση, οφείλουμε να πούμε ότι δεν έγινε το ίδιο για τα τοπόσημα της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρκαδία, και συγκεκριμένα για το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι, το οποίο, μάλιστα, ανακαινίστηκε με δωρεά του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Το Λιμποβίσι είναι εξαιρετικά κοντά στην Τρίπολη και στη Γορτυνία. Και όμως, τα σχολεία των Δήμων δεν ενδιαφέρονται, όπως αποδεικνύεται, να διοργανώσουν εκπαιδευτικές εκδρομές στον χώρο. Ούτε γνωρίζουμε να έχει γίνει κάποια «κρούση» στα σχολεία από τον Δήμο Τρίπολης ώστε τα παιδιά να επισκέπτονται το σημείο και να ακούνε δυο πράγματα για το παρελθόν και την ιστορία μας.

Πιο ελκυστικά είναι τα εμπορικά κέντρα των Αθηνών για τις ημερήσιες εκδρομές των τάξεων του Λυκείου...

Στα λόγια πολλά ακούγονται, στην πράξη, όμως, ελάχιστα γίνονται για να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία του τόπου μας. Πιο πολύ μάς ενδιαφέρει να έχουμε μέρη όπου οι τουρίστες θα φωτογραφίζονται για να »ταγκάρουν» την Τρίπολη στα κοινωνικά δίκτυα, παρά να έρθουμε πιο κοντά στα λίγα έστω σημεία που έχουν διασωθεί πέριξ της Τρίπολης και μπορούν να προσφέρουν μια μικρή έστω βιωματική σύνδεση με το παρελθόν μας.


4 Σχόλια

Πολλα εχουν αφαιθει στην τυχη τους στην Αρκαδια και μεταξι αυτων φυσικα η προβολη της πλουσιας τοπικης Ιστοριας ...και σε αυτο φερουν σοβαρα ευθυνη κρατος, ντοπιοι πολιτικοι και σε μικροτερο βαθμο εκπαιδευτικοι. Μετα αναρωτιομαστε γιατι οι νεοι δεν ξερουν και κατ'επεκταση δεν αγαπουν τον Τοπο τους..Να ξεκινησω απο Αρχ. Μαντινεια, Τεγεα, Μεγαλοπολη και να φτασω σε Βαλτετσι, Λιμποβισι, Τριπολη ...πειτε μου ενα σοβαρο αναστηλωτικο εργο που εχει γινει ή μια σημαντικη ενεργεια ωστε αυτοι οι χωροι προβληθουν οπως αρμοζει στην Ιστορια τους και να γινουν τουριστικα ελκυστικη. ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΜΗΔΕΝ

Σπιτι Κολοκοτρωνη στο Λιμποβισι, ιδιαιτερη του Πατριδα και δεν ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ οι "αρχοντες " της Αρκαδιας να μεταφερθει και να εκτειθετε εντος αυτου ή εστω στην Τριπολη σε ιδικα διαμορφωμενο χωρο στην πλ.Αρεως ( πχ μουσειο Επαναστασης ) ενα κειμηλιο- προσωπικο αντικειμενο του Στρατηγου πχ το Σπαθι ή περικεφαλαια του να εχει και ο εν δυναμει επισκεπτης- ενα επιπλεον κινητρο να μας επισκευθει και που να εναρμονιζεται παραλληλα με την ιστορια της πολης. Μεα λεμε νοιαζομαστε για τον Τοπο μας, την Ιστορια του, την προβολη του, και θελουμε αναπτυξη, τουρισμο και αλλα τετοια ...στα ΛΟΓΙΑ καλα παμε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.