Απόδραση στην Κοντοβάζαινα, το κεφαλοχώρι της Γορτυνίας (pics)

Απόδραση στην Κοντοβάζαινα, το κεφαλοχώρι της Γορτυνίας (pics)

Ιανουάριος 21, 2024 - 11:20
1 σχόλια

Σε υψόμετρο 750 μ., η Κοντοβάζαινα αμφιθεατρικά κτισμένη είναι περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο περιβάλλον με πολλά νερά σε μια κατάφυτη πλαγιά του Αφροδισίου.

Απέχει 72 χιλ. από την Τρίπολη με το δρόμο που περνά από τα Λαγκάδια. Συνδέεται επίσης και με το δρόμο "111" στο ύψος του χωριού Νέο Πάος (12 χιλ. μέσω ορεινού δρόμου).

Για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν μερικές εκδοχές που αναφέρουν ότι η μια Κυρά της περιοχής ,η Μονοβύζα, της οποίας ο πύργος ταυτίζεται με το φρούριο της Άκοβας όπου είχε έδρα η Βαρωνία του Gautier de Rosieres έδωσε το όνομά της στο χωριό. Η δεύτερη αναφέρει ότι η «Κοντοβάζαινα» προήλθε από κάποιον Φράγκο αξιωματούχο (Conte Vasain).

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς έχει πολλά πέτρινα σπίτια, γεφύρια, βρύσες και νερόμυλους και πολλές λιθόκτιστες εκκλησίες, δίπλα στον Λάδωνα. Στο σχολείο υπάρχει  δημοτικό σχολείο και γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και παιδική χαρά.

Αξιοσημείωτος είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη το 1826. Στην περιοχή σώζονται επίσης κτίσματα έξι νερόμυλων. Η σειρά τους ξεκινάει από τον Αγιο Νικόλαο και φθάνει μέχρι το μοναστήρι της Κλειβωκάς.

Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε την μονή Παναγίας Κλειβωκάς (Το Μετέωρο της Γορτυνίας), που μοιάζει σαν αετοφωλιά πάνω στον απόκρημνο βράχο ύψους άνω των 200 μέτρων. Το περιβάλλον είναι επιβλητικό ενώ η μεγάλη πέτρινη σκάλα ανεβάζει στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας, χτισμένης στο στόμιο της σπηλιάς όπου πριν από ένα και πλέον αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Κάνοντας έναν περίπατο θα μπορείτε να δείτε τα ιστορικά μνημεία του οικισμού όπως τον ναό της Ερυκίνης Αφροδίτης (έχουν απομείνει μόνο λείψανα αυτού) χρονολογείται στον 7ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, εκεί τοποθετείται η γέννηση της Αφροδίτης (Λαδογενής), σύμφωνα με μια παράδοση παλαιότερη αυτών που τη φέρουν να έχει γεννηθεί στην Κύπρο ή στα Κύθηρα.

Το χωρίο έχει παραδοσιακό καφενείο και έχει και ταβέρνα για να βρείτε νόστιμους μεζέδες και παραδοσιακά προϊόντα. Για την διαμονή σας πρέπει να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και τηλέφωνα εδώ .


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αγαπημένο μέρος παιδικά χρόνια...Πλατανιά νερά βρύσες ,όρος Αφροδίτης Παναγία της Κλειβωκάς...καφενεία αυλάκια περιβολάκι τόσα άλλα που αξίζουν να ζήσετε,,,,,Στιγμές ......

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.