Φορητά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Πληροφορικής

Φορητά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Πληροφορικής

Οκτώβριος 21, 2021 - 08:46
4 σχόλια

Φωτογραφία pexels

Η πληροφορική έχει ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας και επηρεάζει ολοένα και περισσότερους τομείς της. Από την άλλη, τα δημόσια σχολεία πασχίζουν να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να θεωρούν την πληροφορική ένα μάθημα εντελώς …βαρετό! 

Προσωπικά, πιστεύω πως το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής με την «κλασική» του υπόσταση έχει πια ξεπεραστεί τόσο για λόγους οικονομικούς (δημιουργία και συντήρηση) όσο και εκπαιδευτικούς(παρωχημένο υλικό και λογισμικό που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μαθησιακές ανάγκες). Το ίδιο πιστεύουν, εδώ και χρόνια, και άλλοι όπως για παράδειγμα το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (βλέπε «Απολογισμός Προγράμματος Υποστήριξης Σχολείων», 19-01-2015:https://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2015/01/apologismos-prog...).

Προτείνω λοιπόν, την προμήθεια tablets, με λειτουργικό σύστημα Android και οθόνες 11, τουλάχιστον, ιντσών για την δημιουργία φορητών εργαστηρίων πληροφορικής.

Τα πλεονεκτήματα ενός φορητού εργαστηρίου πληροφορικής είναι πολλαπλά:

Χαμηλό κόστος απόκτησης και λειτουργίας.
Λειτουργία σε οποιαδήποτε σχολική αίθουσα, άμεσα.
Χρήση από οποιονδήποτε εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας, άμεσα.
Σύγχρονη τεχνολογία με άμεσο όφελος για τον πληροφορικό γραμματισμό των παιδιών.

Το φορητό εργαστήριο πληροφορικής απαιτεί την ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο (WiFi) που μπορεί να καλυφθεί με την αγορά της κατάλληλης συσκευής, η οποία θα συνδέεται και θα παρέχει σύνδεση αποκλειστικά στην εκάστοτε αίθουσα και μόνο κατά την διάρκεια χρήσης του εργαστηρίου.

Δεν είναι μονόδρομος, λοιπόν η δαπάνη χιλιάδων ευρώ για να (ξανά) μπει η πληροφορική στο δημόσιο σχολείο.

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Tags: 

4 Σχόλια

Επιτέλους κάποιος να το πει! Έχουμε καεί με τους καθηγητές πληροφορικής που έχουν μείνει πίσω από την εποχή τους.

Εξαιρετική πρόταση. Σοβαρή και υπεύθυνη. Συγχαρητήρια. Συνέχισε να το παλεύεις έτσι, μπας και ακούσει κάποιος παράγοντας και κάτι γίνει.

1ον) οι γονείς θα αρχίσουν να φωνάζουν για το wifi 2ον) ο νόμος δεν αφήνει κινητά στα σχολεία και ταμπλέτες.. 2021!! 3ον) αν είσαι σωστός στη δουλειά σου , κάνεις μάθημα και με windows xp... 4ον) αφού θέτεις τέτοια θέματα, ψάξε να βρεις κανένα χορηγό να τα αγοράσει, αλλά πρόσεξε μη τσακωθείς μαζί του γιατί μπορεί να σε αξιολογήσει και να χάσεις τη θέση σου 5ον) στις αναφορές που στέλνετε εκεί στο πρότυπο να αναφέρετε και αυτή την πρόταση για τους άριστους μαθητές σας

Niki 10.24 είμαστε στην εποχή του αραμπά...μη μας σκοτίζεις με καινοτομίες και άλλα προβλήματα...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.