Εspresso με την Χριστίνα Αθανασοπούλου

Εspresso με την Χριστίνα Αθανασοπούλου

Ιούνιος 25, 2015 - 19:36
1 σχόλια

Η στήλη Εspresso αυτή τη φορά φιλοξενεί τη σοπράνο κυρία Χριστίνα Αθανασοπούλου η οποία γεννήθηκε στο Sidney της Αυστραλίας και σε μικρή ηλικία επέστρεψε με την οικογένιά της στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το χορωδιακό τραγούδι και διευθύνει την παιδική χορωδία του «Ορφέα» Τρίπολης, απο το 1986, τη νεανική απο το 1999 και απο το 2014 τη μικτή χορωδία.

Σε ποια χρονική περίοδο της ζωής σας αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το λυρικό τραγούδι;

Από την ηλικία των 10 ετών, όταν πρωτοάκουσα και είδα όπερα στην τηλεόραση και συγκεκριμμένα το έργο‘’Αντώνιος και Κλεοπάτρα’’. Βέβαια οι σπουδές ξεκίνησαν πολύ αργότερα».

Ήταν αμιγώς δική σας απόφαση ή σας προέτρεψε το οικογενειακό σας περιβάλλον;

Σαν απόφαση, ναι. Ωστόσο και οι δύο μου γονείς τραγουδούσαν στο σπίτι συνεχώς, επομένως οι επιρροές ήταν έντονες.

Ποες οι σπουδές που έχετε κάνει;

Πτυχίο ωδικής, πτυχίο αρμονίας και δίπλωμα μονωδίας,καθώς έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια.

Πιστεύετε ότι υπάρχει εύφορο έδαφος στην Ελλάδα για ερμηνευτές Λυρικού ρεπερτορίου και ότι δίνονται ισάξιες ευκαιρίες σε όσους ασχολούνται με αυτό;

Όχι ιδιαίτερα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όσο και αν την αγαπάμε, τίποτα δεν λειτουργεί αξιοκρατικά. Ευκαιρίες δίνονται σε όσα παιδιά καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα του σήμερα, με τι επιχειρήματα θα πείθατε τους γονείς για τα οφέλη που θα έχει ένα παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική;

Όσα παιδιά ασχολούνται με τη μουσική έχουν ευγένεια ψυχής, λειτουργούν ομαδικά, αναπτύσσουν περαιτέρω ικανότητες (π.χ. οξυδέρκεια και ψυχραιμία) και έχουν επιπλέον προσόντα πέραν των γενικών γνώσεων.

Πείτε μου έναν-δυο σταθμούς που ξεχωρίζετε στην καριέρα σας

Συνεργασία με Λάκη Χαλκιά, Τάκη Κωνσταντακόπουλο με το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης, παρουσίαση του Stabat Matter του J.B.Pergolesi, Μελοποιημένη Ποίηση και Requiemτου Mozart (χορωδία «Ορφέας» με Γ. Αραβίδη, Μ.Λεγάκη και Θ. Λεμπέση αντίστοιχα).

Στη σημερινή εποχή, πόσο «προσιτό» είναι το αγαθό του πολιτισμού, στην όποια μορφή του, για τον κόσμο που διψά για αναψυχή και πνευματική αφύπνιση;

Σίγουρα οι κυβερνώντες έχουν αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει στη κοινωνία πρόοδο και ευημερία. Το πόσο «προσιτός» είναι, εξαρτάται από την ίδια την προσπάθεια των πολιτών να θέλουν να προάγουν τον πολίτισμό και να προσεγγίσουν κάθε είδους πνευματική ενασχόληση με όποιο τρόπο μπορούν.

Ποιες συναυλίες παρακολουθήσατε τον τελευταίο καιρό; Ποιον σύγχρονο καλλιτέχνη του κλασικού τραγουδιού θαυμάζετε;

Είχα παρακολουθήσει το φωνητικό σύνολο VocaPeople στην Αθήνα, τις όπερες ‘’Turandot’’του Πουτσίνι και ‘’Πρωτομάστορας’’ του Καλομοίρη από τη Λυρική Σκηνή. Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για το φωνητικό σχήμα ILDIVO που αποτελείται από 4 κλασσικούς τραγουδιστές.

Πείτε μας για την συνεργασία σας με τη χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης

Είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου, καθώς μέσω αυτής έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου και έχω συνεργαστεί και έχω γνωρίσει σημαντικούς καλλιτέχνες και πρόσωπα. Επιπλέον η συνεργασία με τα μέλη μου έχει χαρίσει αρμονία στην κοινωνική μου ζωή και πολλούς φίλους.

Πρόσφατα, η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργάνωσε δρώμενα στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου οι έκπληκτοι επιβάτες απόλαυσαν αποσπάσματα από κλασικά έργα. Πώς κρίνετε αυτού του ύφους τις δράσεις;

Φυσικά αυτή ήταν μια πάρα πολύ καλή κίνηση, όπως και αυτή με το μετρό, γιατί φέρνουν σε επαφή τον κόσμο με το λυρικό τραγούδι άμεσα και δίνουν παράλληλα τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν μπορούν, να το απολαύσουν.

Πόσο σύγχρονο είναι το κλασικό τραγούδι;

Το κλασσικό τραγούδι είναι διαχρονικό. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν κομμάτια που εκτελούνται απο σύγχρονους τραγουδιστές και με σύγχρονα μουσικά ρεύματα τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζει ο κόσμος (και ιδιαίτερα οι νέοι)ότι είναι κλασσικά.

Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η επαρχία, η επαρχιακή πόλη στην οποία ζούμε, ώστε να δώσει μεγαλύτερη βάση στον πολιτισμό;

Η δική μας πόλη θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αρκετά, είτε μιλάμε για θέατρο ,είτε για μουσικές εκδηλώσεις και λογοτεχνικές βραδιές (θεατρική ομάδα, φιλοτεχνικός όμιλος, σχολεία,μουσικά σωματεία, χορευτικοί όμιλοι) όπως επίσης εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο δήμος Τρίπολης.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που επιθυμεί να ασχοληθεί με το κλασικό τραγούδι;

Το τραγούδι γενικότερα, όταν το σπουδάζεις, προσφέρει σωστή ομιλία (ορθοφωνία), υγεία καθώς μαθαίνουμε να αναπνεόυμε σωστά και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η σωστή αναπνοή βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και φυσικά το κλασσικό τραγούδι είναι η βάση για οποιοδήποτε είδος τραγουδιού με το οποίο ενδεχομένως θέλει κάποιος να ασχοληθεί.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.