Η πρόταση ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης

Η πρόταση ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης

Αύγουστος 23, 2016 - 10:30
4 σχόλια

Στην Καλαμάτα στις 18 Αυγούστου 2016  μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, καθώς ο Πρόεδρος τελεί υπό παραίτηση, συνήλθε στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ σε έκτακτη συνεδρίαση η Ε.Ε. του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να συζητήσει και να λάβει απόφαση με θέμα: «Αποστολή πρότασης αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου προς γνωμοδοτούσες αρχές».

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. 03/2016 απόφασης του ΔΣ ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου που διανεμήθηκε στα μέλη του ΔΣ στις 15‐07‐2016 με τις προσαρμογές και βελτιώσεις που αναφέρονται σε αυτήν, οι Δήμοι που ενδιαφέρονταν υπέβαλλαν προτάσεις ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης έως την καταληκτική ημερομηνία τις 10‐8‐2016.

Σύμφωνα με την διαλογική συζήτηση στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ στις 02‐08‐2016 για να θεωρηθούν πλήρεις και τεκμηριωμένες οι προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και πρόβλεψη ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ή σύμβαση με ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ή άλλο σαφώς καθορισμένο και υλοποιήσιμο τρόπο διάθεσης του υπολείμματος. Πρέπει να σημειωθεί πως εκ των υποβληθέντων προτάσεων μόνο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης περιλαμβάνει ήδη αδειοδοτημένο και λειτουργούντα ΧΥΤΑ, και πως ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κατέστησε σαφές πως διαφωνεί με την περιγραφή ή χρήση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ως ΧΥΤΥ υπολειμμάτων οποιουδήποτε άλλου Δήμου.

Επίσης υποβλήθηκε η πλήρης πρόταση της ΣΜΠΕ που αντιστοιχεί στην πρόταση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που κατατέθηκε στις 15/7 από την μελετητική εταιρία που έχει αναλάβει την υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ στην διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο αντιπρόεδρος θεωρεί πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που συμφωνήθηκε στην 03/2016 απόφαση του ΔΣ και πρότεινε την αποστολή της πρότασης αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει το κείμενο του ΠΕΣΔΑ που διανεμήθηκε στις 15/7, την ΣΜΠΕ αυτού και τις προτάσεις ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης ΑΣΑ που αναφέρονται ανωτέρω, στις αρμόδιες υπηρεσίες προς γνωμοδότηση και έγκριση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ’ αρ. 872/13/07‐01‐2016 έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων ΥΠΕΝ (ΑΔΑ : Ω1ΥΜ4653Π8‐ΚΥ1) που αποσαφηνίζει τις διαδικασίες έγκρισης και κύρωσης των ΠΕΣΔΑ.

Το σχέδιο του Δήμου Τρίπολης περιλαμβάνει έξι στάδια:

1. Χώρος Υποδοχής Απορριμμάτων: Τα απορριμμάτοφόρα ξεφορτώνονται από τα φορτηγά σε μια αίθουσα και εκεί γίνεται η διαλογή των μεγάλων, ανπιθύμητων υλικών και των ανακυκλώσιμων που κρύβονται μέσα στα απορρίμματα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Τα ελεγμένα απορρίμματα τροφοδοτούν συνεχώς το στάδιο της μηχανικής επεξεργασίας μέσω ενός καλυμμένου ταινιοδρόμου. Ο χώρος υποδοχής είναι στημένος απλά και λειτουργεί αποδοτικά.

2. Μηχανήματα για μηχανική προ-επεξεργασία: Σε αυτό το στάδιο, τα απορριμμάτα ελέγχονται διεξοδικά, κοσκινίζονται και χωρίζονται σε διαφορετικά τμήματα. Τα τμήματα αυτά εξαρτώνται από το μέγεθος και από το υλικό. Κατά τον έλεγχο, ξεχωρίζονται οι ακατέργαστες ύλες και όσα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σιδηρούχα μέταλλα, μη σιδηρούχα μέταλλα, άχρηστα ηλεκτρονικά, πλαστικά, πέτρες και γυαλί αφαιρούνται με προσοχή από τη ροή των απορριμμάτων.

3. Σχήμα βιολογικής επεξεργασίας: Κατά τη διάρκεια της Προσδιορισμένης Διαδικασίας Μίξης, τα απορρίμματα αναμειγνύονται με νερό και διηθητήρια, «ώστε να ομογενοποιηθεί και να μειωθεί η δομή του νερού». Αργότερα, οι πρέσες αφυδατώνουν τα στερεά υλικά.

4. Επεξεργασία νερού: Το νερό που προκύπτει από την πρέσα, υπόκειται σε επεξεργασία, και ανάλογα με την υποδομή, ίσως έχουμε παραγωγή βιοαερίου.

5. Βιολογικό στέγνωμα: Με αυτή τη διαδικασία, αφαιρείται το νερό που έχει απομείνει.

6. Θερμική επεξεργασία: Όπως αναφέρει το έγγραφο, με τον σχεδιασμό προκύπτει η πλήρης καύση του υλικού και τη μετατροπή των στερεών αποβλήτων σε ενέργεια.

Αναλυτικά, όπως κατατέθηκε το σχέδιο:


4 Σχόλια

Να υποθέσω οτι αυτό αφορά τον κάδο με το υπόλειμμα διότι θα έχει προηγηθεί διαλογή στην πηγή;

Αυτή δεν είναι πρόταση ολοκληρωμένης τοπικής διαχείρισης αλλά πρόταση ολοκληρωτικής ***.

Μάλιστα...βιοαέριο....ίσως, ανάλογα με την υποδομή που θα υπάρχει (πολύ γέλιο), καύση σκουπιδιών για......παραγωγή ενέργειας (άτσααααα ο Μήτσιος), και μόνο τα πράσινα άλογα ξέχασε να βάλει στη <<μελέτη>> ο Παυλής! Θα γίνει της κακομοίρας!!! Τι μας περιμένει όλοι νομίζω λίγο πολύ το φανταζόμαστε....ή μήπως όχι??

ΉΘελα να 'ξερα ποιος θα μας σώσει από την τρέλα και το παπατζιλίκι αυτού του απίθανου τύπου!!! Αν μείνει ακόμα 2,5 χρόνια στο δήμο, μας βλέπω με τα σκουπίδια στους δρόμους και στην καλύτερη περίπτωση με μια ακόμα παράνομη χωματερή! Άντε, ο Αγ. Γιώργης έμεινε ρε "γατόνια"! βοήθειά μας!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.