Μια διαφωτιστική εκδήλωση για ζητήματα βίας κατά των γυναικών από το 4ο ΓΕΛ Τρίπολης και το ΚΕΘΙ (pics)

Μια διαφωτιστική εκδήλωση για ζητήματα βίας κατά των γυναικών από το 4ο ΓΕΛ Τρίπολης και το ΚΕΘΙ (pics)

Απρίλιος 12, 2024 - 11:30
4 σχόλια

Γιατί μιλάμε για βία κατά των γυναικών; Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε σχέση με άλλες μορφές βίας; Γιατί κάνουμε λόγο για γυναικοκτονίες; Πώς μπορεί μια γυναίκα να προστατεύσει τον εαυτό της από τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου, συζύγου, συγγενούς;

Τα ερωτήματα αυτά είναι, δυστυχώς, πιο επίκαιρα από ποτέ. Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας είναι ραγδαία, ενώ και οι γυναικοκτονίες αυξάνονται. Πολύ πρόσφατα, μια νεαρή γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία διωκόμενη από τον πρώην σύντροφό της και κατέληξε νεκρή από το μαχαίρι του έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για αυτό; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της βίαιης συμπεριφοράς; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αν βρεθούμε σε κίνδυνο;

Πρωτίστως, πρέπει να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε αυτή τη σκληρή πτυχή των ανθρώπινων σχέσεων.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Τρίπολης διοργάνωσε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης την Παρασκευή το πρωί εκδήλωση ενημέρωσης για τη βία κατά των γυναικών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας στην Τρίπολη (ΚΕΘΙ), το οποίο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε άτομα που πέφτουν θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Στην εκδήλωση μίλησαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Τρίπολης του ΚΕΘΙ. Η κυρία Σταυροπούλου αναφέρθηκε στο ΚΕΘΙ και στις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, τις γραμμές επικοινωνίας, τον τρόπο με τον οποίον μπορούν τα άτομα που δέχονται βία να δεχθούν συμβουλευτική και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (λεπτομέρειες για το ΚΕΘΙ, παρακάτω).

Η κυρία Θεοδώρα Τσαούση, ψυχολόγος, κατατόπισε τους παρευρισκομένους ως προς το γιατί κάνουμε λόγο για έμφυλη βία, για βία κατά των γυναικών και για γυναικοκτονίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για βίαιη συμπεριφορά (λεκτική, σεξουαλική, ψυχική, σωματική) η οποία εκδηλώνεται σε γυναίκες από άνδρες, εξαιτίας της πατριαρχίας και των στερεοτύπων που  έχουν παγιωθεί μέσα στον χρόνο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια της βίαιης συμπεριφοράς, τον κύκλο της βίας και παρείχε χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση του φαινομένου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Κλειώ Κορώνη Παπαντωνίου και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Καρούντζου.

Εν κατακλείδι: Για να νικήσεις κάτι, πρέπει να το καταλάβεις. Στην πόλη μας υπάρχουν δομές και επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν όλους όσοι έχουν ανάγκη υποστήριξης ώστε να προστατευθούν. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και πρέπει να διοργανώνονται συχνά, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, είναι πολυσύνθετο και αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες και άτομα.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό/-ή λειτουργό, νομικό).

Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
•    ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
•    ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
•    εργασιακή συμβουλευτική
•    νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
•    συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης

Διεύθυνση : Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Ισόγειο
Τηλέφωνο : 2710-241814
Φαξ : 2710-239592
e-mail : tripoli@isotita.gr

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Πότε έγινε και ποιος ενημερωθηκε; γιατί τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου δεν έχουν ενημερωθεί. Εκτός αν η εκδήλωση έγινε για ιδια αποκλειστική χρήση

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.