Τιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Πετρονώτη στην Τρίπολη

Τιμητική εκδήλωση για τον Αργύρη Πετρονώτη στην Τρίπολη

Απρίλιος 24, 2024 - 14:11
1 σχόλια

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του αγαπητού σε όλους Αργύρη Π.Π. Πετρονώτη [Τρίπολη 1924 - Θεσσαλονίκη 20/4/2023], η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρκαδίας και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα πραγματοποιήσουν τιμητική εκδήλωση για τον εκλιπόντα, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης στις 7.30 μ.μ.

πρόσωπο του μαστρ’ Αργύρη, αρχιτέκτονα με σημαντικό ερευνητικό έργο και αξιόλογη κοινωνική προσφορά, οι έννοιες διακεκριμένος επιστήμονας και ενεργός πολίτης βρίσκουν την τέλεια έκφρασή τους.

συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη της τέχνης και των έργων των ανώνυμων λαϊκών μαστόρων που σμίλευαν την πέτρα είναι ανεκτίμητη. Μελετώντας κριτικά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο διάθεση νοσταλγίας, μας βοηθά να σχεδιάσουμε δημιουργικά το μέλλον.

Έχοντας περιηγηθεί όλη την Ελλάδα και γοητευμένος από τη φύση, τους ανθρώπους και τα έργα τους ανακαλύπτει την ιστορία και τα μνημεία που παράγουν υψηλού επιπέδου πολιτισμό.

Ανήκε σε μια γενιά που έδωσε μάχες σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και πλήρωσε το αντίστοιχο τίμημα ως εξόριστος πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.

Εργάστηκε για την αναστήλωση του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας και δίδαξε ως καθηγητής Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε αγαπημένος πολλών φοιτητών του.

με πλειάδα εκλεκτών επιστημόνων στην έρευνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και άφησε πλουσιότατο έργο, αποτελούμενο από βιβλία, άρθρα και μελέτες.

Ήταν χαρακτήρας πράος, προσηνής και καταδεκτικός με όλους και για τον λόγο αυτό έκτισε ειλικρινείς φιλίες και σχέσεις με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι τον εκτιμούσαν αφάνταστα.

Εμπνεύστηκε, μελέτησε και κατασκεύασε στη γενέτειρά του Τρίπολη το Mνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων του 1940 1941, το οποίο χρηματοδότησε ο ίδιος και η αείμνηστη αδελφή του Κάντω.

Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε ενεργά στο εργοτάξιο - φροντιστήριο νέων αρχιτεκτόνων και μαστόρων της πέτρας του σωματείου ‘’Άνθη της Πέτρας’’ στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα τον θυμόμαστε πάντα με ανυπόκριτο σεβασμό και αγάπη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Γιάννης Γεωργούλης, προϊστάμενος ΓΑΚ Αρκαδίας, ‘’O μαστρ’ Αργύρης όπως τον γνώρισα’’

Παναγιώτης Βέμμος, μαθηματικός, ‘’Στιγμές από τη ζωή του Αργύρη’’

Δέσποινα Σταμπούλογλου - Φρέντζου, αρχιτέκτων μηχανικός, ‘’Ο Αργύρης ως δάσκαλος’’

Κωνσταντίνος Φρέντζος, πολιτικός μηχανικός, ‘’Οι δρόμοι του Παυσανία στην Αρχαία Τεγέα. Μια ανέκδοτη εργασία του’’

Παναγιώτης Τσακόπουλος, αρχιτέκτων, ‘’Αργύρης Πετρονώτης: Η επιστημονική δράση ως κοινωνικό χρέος’’

Γιώργος Ζαχαρόπουλος, ληξίαρχος, συγγραφέας ‘’Η ιστορική μνήμη και η συντήρησή της. Η περίπτωση του Μνημείου των 603 Πεσόντων Αρκάδων την περίοδο 1940 -1941’’

Βασίλης Σιακωτός, ιστορικός, ‘’Συνομιλώντας με το έργο του και το δίκτυο των συνεργατών του’’

Ο σιδηρουργός Σπύρος Καλδής θα απαγγείλει δύο ποιήματά του, αφιερωμένα στον μαστρ’Αργύρη.

Θα συντονίσει ο Δημ. Καραμήτζος, δικηγόρος, μέλος του ΣΑΟΟ.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.