«Όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, είπαν οι πολίτες της Γορτυνίας (vid)

«Όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, είπαν οι πολίτες της Γορτυνίας (vid)

Απρίλιος 12, 2024 - 12:13
53 σχόλια

Ζαχαριάς: Τα βουνά μας δεν θα γλυτώσουν αν δεν αντισταθούμε

Μεγάλη  ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, των φορέων και των συλλόγων στην ενημερωτική συνάντηση στη Βυτίνα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα με θέμα  την εγκατάσταση αιολικών και μικρουδροηλεκτρικών πάρκων στο Μαίναλο.

Στις 10 Απριλίου 2024 στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βυτίνας πραγματοποιήθηκε μία ακόμα εκδήλωση της επιτροπής την ώρα που ήδη έχουν πάρει καταρχήν άδεια τρεις εταιρείες για εγκατάσταση 146 Ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, ισχύος 510 MW. Έχουν ζώσει όλο το Μαίναλο, αφού προβλέπεται να εγκατασταθούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Φαλάνθου, Μεγαλόπολης, Τρικολώνων, Βυτίνας, Κλείτορος, Λεβιδίου).

Επίσης, δεκάδες φωτοβολταϊκά αναμένεται να εγκατασταθούν στην Κάτω Γορτυνία, αλλά και στο Βορειοδυτικό Μαίναλο. Σε πάνω από 7000 στρέμματα θα εγκατασταθούν δεκάδες εκατομμύρια πάνελς-λαμπόγυαλα για παραγωγή ενέργειας, ισχύος εκατοντάδων MW.

Ο κ. Ζαχαριάς Κώστας, μέλος της επιτροπής αγώνα σε δηλώσεις του,  την Πέμπτη 11 Απριλίου μίλησε για την εκδήλωση και για τα συμπεράσματα που βγήκαν. Όπως επεσήμανε οι ενημερωτικές δράσεις δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επαγγελματίες, ενεργοί πολίτες, άνθρωποι που ζουν από τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία, αλλά και τον τουρισμό, μέσω ανακοινώσεων στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στα όσα σχεδιάζονται σχετικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων στο Μαίναλο, το βουνό - πηγή της ζωής της Αρκαδίας.

Ούτε οι αναδασωτέες περιοχές, ούτε οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι,  ούτε τα τοπόσημα, δεν προστατεύονται πια

Δεν διστάζουν Κυβέρνηση, ΕΕ και Επιχειρηματικοί Όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια να καταστρέψουν το περιβάλλον, να εξαφανίσουν μικρές οικογενειακές δραστηριότητες και επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και στη μελισσοκομία, να βυθίσουν όλο και πιο πολύ τα μικρά λαϊκά στρώματα, με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, στην ενεργειακή φτώχεια, για να αυξάνουν τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.

Μόνο στην Αρκαδία έχουν πάρει άδεια για 140 μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5.500 MW.

·       66 αιολικά με 523 ανεμογεννήτριες ισχύος πάνω από 2.300 MW.

·       28 τεράστια φωτοβολταϊκά με κάλυψη 45.000 στρεμμάτων ισχύος 1033 MW.

·       16 Υδροηλεκτρικά ισχύος 63 MW.

·       30 Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με τεράστιες μπαταρίες λιθίου ισχύος 2.112 MW.

«Η  ενέργεια, το ρεύμα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι»

Η επιτροπή θα συνεχίσει τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε όλοι να μάθουν για τις εξελίξεις στην Ενέργεια που αφορούν το Μαίναλο και το επόμενο διάστημα στόχος είναι αν σχεδιάσουν τη δράση τους για να σώσουν ότι σώζεται, να εμποδίσουν, να καθυστερήσουν, την υλοποίηση των φαραωνικών έργων που θα αλλοιώσουν τα το φυσικό περιβάλλον»

Τα βουνά μας δεν θα γλυτώσουν αν δεν αντισταθούμε, έτσι ας υπογράψουμε τα ψηφίσματα.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο στη Βυτίνα


53 Σχόλια

ΕΣΥ ανηκεις στους Τζάμπα Μαγκες ,το δείχνει ο τροπος που γραφεις ψευτομαγκα

@20:59 - Ακόμα και τα πτερύγια μπορούν να ανακυκλωθούν υπό προϋποθέσεις. Αυτή την στιγμή, παγκόσμια, ΟΙ ανάγκες για ανακύκλωση ανεμογ. είναι μικρές, καθώς πολύ λίγες έχουν τερματίσει τον χρόνο ζωής τους. Διάβασα συμπεράσματα μελετών που έλεγαν ότι όταν θα είναι ώριμος για απόσυρση ο μεγάλος όγκος που τοποθετείται (παγκόσμια) τα τελευταία χρόνια, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να είναι εμπορικά βιώσιμος ο τομέας της ανακύκλωσής τους. Άρα το βασικό επιχείρημα ότι δεν θα ξέρουμε τι θα τις κάνουμε είναι έωλο.

Παύλο για την ταμπακιέρα δεν λες τίποτα! Ποιος θα πληρώσει για να κατέβουν από τα βουνά αυτά τα Υλικά; Τα κόστος μεταφοράς τους στα σημεία ανακύκλωσης είναι μεγαλύτερο απο τα έσοδα ανακύκλωσής τους . Κάποιος πρέπει να πληρώσει και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι για αυτό. Οι επιχειρηματίες θα πλουτίσουν και θα μετακυλήσουν αυτό το κόστος στο Λαό.

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.