Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πάσχα σε Λεωνίδιο και Τυρό

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πάσχα σε Λεωνίδιο και Τυρό

Απρίλιος 25, 2024 - 15:45
1 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας γιορτάζεται με την θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό θρησκευτικό γεγονός. Η ιερότητα των ημερών σε συνδυασμό με το σεβασμό στην παράδοση και τα έθιμα αποτελούν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε παρευρισκόμενο. Ο Δήμος μας είναι πασίγνωστος για τις μοναδικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα. Στο Λεωνίδιο,στο Τυρό και στα υπόλοιπα χωριά τα θεάματα των αναστάσιμων ημερών αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι τοπικές κοινότητες στολίζονται με φαναράκια, νεραντζάκια και αερόστατα διαφόρων μεγεθών τα οποία αποτελούν την ταυτότητα του Πάσχα στη Νότια Κυνουρία.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Κυριακή των Βαΐων - Μεγάλη Πέμπτη
19:30 Ιερές Ακολουθίες.

Μεγάλη Παρασκευή

9:00-12:00Ακολουθία των Μ. Ωρών και της Ιεράς Αποκαθηλώσεως.

15:00Ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως και Περιφορά Επιταφίων στα μοναστήρια της΄Ελωνας και της Σίντζας.

19:30 Ακολουθία του Επιταφίου.
22:00 Κατάληξη και συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία Ηρώου όπου θα ψαλεί κοινή δέηση υπό του Ιερού Κλήρου, συνοδείατης Δημοτικής Φιλαρμονικής και των Ιεροψαλτών. Τα σοκάκια του Λεωνιδίου πλημμυρίζουνμε μυρωδιές που αναδύονται από τα αμέτρητανεραντζάκια– φαναράκια, φτιαγμένα με αγάπη από εθελοντές.

Μεγάλο Σάββατο

11:00 «Το μήνυμα του Αερόστατου» στον προαύλιο χώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού. Μικροί και μεγάλοι στέλνουν μηνύματα ειρήνης και αγάπης στον ουρανό. Κατασκευές διάφορων μεγεθών εκφράζουν την σκέψη των ανθρώπων και ο ουρανός γεμίζει με συμβολικά αερόστατα.

23:00Έναρξη Ακολουθίας της Αναστάσεως. Οι καμπάνες των εκκλησιών προσκαλούν τον κόσμο και χιλιάδες επισκέπτες κατευθύνονται προς τις 5 ενορίες του Λεωνιδίου.
Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα οι ιερείς μεταβαίνουν στους προαύλιους χώρους των Iερών Nαών και ακριβώς στις 12:00 τα μεσάνυχτα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα,αμέτρητα αερόστατα φωτίζουν τον ουρανό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς αυτόν. Σύμφωνα με την παράδοση ο καιρός στέκεται ουραγός σε όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, οδηγώντας τα αερόστατα προς τη θάλασσα.

*Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους τους Ιερούς Ναούς του Λεωνιδίου

Κυριακή του Πάσχα

11:00Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας τιμά τις παραδόσεις του τόπου και προσκαλεί όλους να γιορτάσουμε το Ελληνικό Πάσχα στον κήπο του παλαιού δημαρχείου να γευτούν τον παραδοσιακό οβελία, να κεραστούν παραδοσιακά κουλουράκια, κόκκινα αυγά και κρασί.

19:30Γιορτή της Αγάπης στην Πλατεία Ηρώου. Ανάγνωση Ευαγγελίου και στην τσακώνικη διάλεκτο.
Ο κόσμος θα διασκεδάσει με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.Θα ακολουθήσουν διάφοροι χοροί από το Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Νότιας Κυνουρίας κλείνοντας πάντα με τον τσακώνικο χορό  και συγχρόνως  θα γίνειτο καθιερωμένο πέταγμα των αεροστάτων.

 

ΤΥΡΟΣ

Κυριακή των Βαΐων- Μεγάλη Τετάρτη
Ιερές Ακολουθίες
17:30  Μετόχι του Αγίου Γεωργίου
19:30 Ιεροί ναοί Αγίας Μαρίνας και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Μεγάλη Πέμπτη
Ιερή ακολουθίατων Παθών
17:00 Μετόχι του Αγίου Γεωργίου
19:00 Ιεροί Ναοί Αγίας Μαρίνας και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Μεγάλη Παρασκευή
Ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως
08:30 Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας
12:00 Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
09:00-13:00 Μετόχι Αγίου Γεωργίου

Ακολουθία Επιταφίου

20:00 Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

20:30 Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

Συνάντηση των Επιταφίων στην παραλιακή οδό όπου θα ψαλεί κοινή δέηση υπό του Ιερού Κλήρου και των Ιεροψαλτών.Στη θάλασσα υπάρχουν τα καΐκια που συμμετέχουν στη περιφορά και η θάλασσα γεμίζει με εκατοντάδες αυτοσχέδια φαναράκια.

Μεγάλο Σάββατο
Ακολουθία της Αναστάσεως και Αναστάσιμη λειτουργία
21:30 Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου
22:00 Μετόχι Αγίου Γεωργίου
23:00 Ιεροί Ναοί Αγίας Μαρίνας και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Η παραλία του Τυρού γεμίζει από άκρη σε άκρη με χιλιάδες φαναράκια που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί. Την στιγμή της Ανάστασης ο ουρανός γεμίζει με εκατοντάδες πυροτεχνήματα και ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία.

Κυριακή του Πάσχα
19:00 Ακολουθία της αγάπης στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ανάγνωση Ευαγγελίου και στην τσακώνικη διάλεκτο.
Ο κόσμος θα διασκεδάσει με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και κεράσματα. Θα ακολουθήσουν διάφοροι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυρού. Ντόπιοι και επισκέπτες θα γευτούν τον παραδοσιακό οβελία, κόκκινα αυγά, παραδοσιακές δίπλες και κρασί.

Δευτέρα του Πάσχα
Τη Δευτέρα του Πάσχα θα γιορτάσουμε στα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου του Δήμου μας.

Τετάρτη του Πάσχα
19:30Την Τετάρτη του Πάσχα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικόλαου Καραμάνου στην πλατεία Ηρώου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση, απαγορεύεται η ανύψωση αεροστάτων, η ρίψη βεγγαλικών, κροτίδων και πάσης φύσεως πυροτεχνημάτων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Την Μεγαλη Πεμπτη θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναο Αγιου Κων. και Ελενης στα Σαπουνακαιϊκα σύμφωνα με το ππρόγραμμα του Τύρου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.