1821: Οι Κορακοβουνίτες Αγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση (vid)

1821: Οι Κορακοβουνίτες Αγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση (vid)

Μάρτιος 24, 2016 - 10:15
1 σχόλια

Ένα ντοκυμαντέρ για την ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικότερα για τους αγωνιστές από το μικρό χωριό της Πελοπονήσσου, το Κορακοβούνι για τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για να είναι αυτή η χώρα, η πατρίδα μας ελεύθερη.

Στο ντοκιμαντέρ μαθαίνουμε ότι Κορακοβουνίτες ήταν ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας και είχαν αξιοσημείωτη δράση, όπως ο Γεώργιος Λεβέντης, Οι Κωνσταντίνος Κωστής και Μιχάλης Παρασκευάς έπεσαν μαχόμενοι στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, ενώ ο Νικόλας Φαντόπουλος έπεσε στη Στυλίδα τον Απρίλιο του 1822, κατά τη μάχη για την ανακοπή της πορείας του Δράμαλη.

Ο Ιωάννης Γρεβενάς, σκοτώθηκε αφού αναγορεύτηκε στρατηγός, ωστόσο οι πηγές δεν αναφέρουν τον τόπο. Η οικογένειά του, όμως, έλαβε αποζημίωση μετά τον θάνατό του, ο οποίος μάλλον συνέβη κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Στο Αρχείο Αγωνιστών στη Βουλή των Ελλήνων υπάρχει και το όνομα του Κωνσταντίνου Βαρσαμή, ο οποίος ήταν αρχηγός του σώματος της Κυνουρίας και, όπως αναφέρεται στο βίντεο, το σώμα αυτό κατά την άλωση της Τριπολιτσάς δεν λεηλάτησε και δεν λαφυραγώγησε. Ο Παναγιώτης Λύρας υπηρέτησε ως αξιωματικός και ήταν ένας εκ των προκρίτων του Κορακοβουνίου, ο οποίος τροφοδοτούσε τον αγώνα τόσο με χρήμα όσο και σε είδος. Ο Αναγνώστης Νικόλαος Λύρας είναι ο Κορακοβουνίτης με τις περισσότερες μάχες στο ενεργητικό του και το 1865 απέστειλε επιστολή με την οποία διευκρίνιζε ότι δεν επιθυμούσε καμία αποζημίωση για την υπηρεσία του στην πατρίδα. Ο Κωνσταντίνος Ιατρού επίσης πολέμησε καθ' όλη τη διάρκεια της επανάστασης, έως το 1827...

Βασισμένο σε επιστημονικές απόψεις, βιβλία ιστορίας και κρατικά αρχεία, μία εργασία του Παναγιώτη Εμ. Λυτρίβη μέσα από χρόνια μελέτης. Δείτε το οπτικοποιημένο υλικό της εργασίας του, όπως το δημιούργησε το Korakovouni WebRadio για εσάς.

Από το kwr.gr

Video: 

1821: Οι Κορακοβούνιτες Αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.